GÜNCEL

Özgürlük ve Barış Yürüyüşü’nün Mersin Etabı

Burkay: Mesajımızı kitlelere ilettik


(Mersin-yürüyüşten bir görünüş)

Hak ve Özgürlükler Partisi’nin 27 Ekim’de başlattığı “Özgürlük ve Barış Yürüyüşü”nün 9. ve son gününde HAK-PAR heyeti Mersin’de idi.

 

Geceyi Adana’da geçiren heyet 4 Kasım sabahı Mersin’e hareket etti. Şehir girişinde Mersin il örgütü ve partililer tarafından karşılandı. Parti marşı ve anonslar eşliğinde şehre girildi. Daha sonra otobüsten ve araçlardan inilerek ve bildiriler dağıtarak kent içinde yüründü. Belediye önündeki alanda Burkay kendilerini karşılayan ve yol boyunca izleyen basın mensuplarına, partililere ve kitleye yönelik kısa bir konuşma yaptı. Burkay konuşmasında şöyle dedi:

(Mersin-basın mensuplarına açıklama)

“Değerli basın mensupları,

Saygıdeğer Mersinliler,

Değerli Partili arkadaşlarım!

 

“Bir kez daha, arkadaşlarımla birlikte aranızda bulunmaktan mutluyum. Biliyorsunuz 30 yılı aşkın bir süre zorunlu olarak yurt dışında kaldım. İki yıl önce ülkeye döndüğümde, ‘amacım ülkede demokrasi mücadelesine, Kürt sorununun çözümüne ve barışa katkıda bulunmaktır” demiştim. Şu anda yaptığım da budur.

 

“Bir yıl önce yapılan HAK-PAR 5. Kongresinde Genel Başkanlığa seçildim. Son bir yıl içinde Partimiz örgütlenme konusunda bir atak yaparak birçok yeni il ve ilçede örgütlendi. Bu gezimiz sırasında bazı yeni il ve ilçelerin açılışını yaptık.

(Mersin-basın mensuplarına açıklama)


“27 Ekim’de, yani dokuz gün önce başlattığımız bu yürüyüşle amacımız Partimizin sesini daha geniş kitlelere duyurmak, HAK-PAR olarak farkımızı anlatmak, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesine güç katmaktır. Malatya’dan başlayarak 14 ili dolaştık, 9 gün boyunca uzun bir tur attık. Mesajımızı kent içinde anonslarla, bildirilerle kitlelere iletebildik. Memnuniyetle şunu belirteyim ki gezimiz sırasında hiçbir olumsuz olay yaşamadık, engellenmedik. Bu da ülkedeki olumlu değişimin bir işaretidir.

 

“Herkesin de kabul ettiği gibi Kürt sorunu bu ülkenin en büyük sorunudur ve yüzyılı aşkın süredir devam ediyor. Kürt halkı özgürlük ve barış istiyor. Bu ülkede, savaştan rant sağlayan küçük bir azınlığın dışında halkın tümü de barış istiyor. Kürt halkının haklı taleplerinin karşılanması ülkemize barışı getirecek ve diğer sorunların çözümünün önündeki yolu da açacaktır. Elbet ülkede bu konuda geçmişten farklı olarak bir değişim var, Kürtlerin varlığı artık inkar edilmiyor, sorun devlet ve hükümet tarafından da kabul ediliyor ve bu alanda bazı olumlu adımlar atıldı. Ancak bunlar sorunu çözmeye yeter boyutta adımlar değil. Kürt sorunu büyük bir sorun ve ancak eşitlik temelinde çözülebilir. Buna uygun cesur adımlar atılmalı.

(Mersin-yürüyüşten bir görünüş)

 

Burkay, Partilerinin barışçı karakterinden söz ederek şöyle dedi: “Biz öteden beri sorunların diyalog yoluyla, barışçı yöntemlerle çözümünden yanayız. Hayat bize, gerek inkar ve baskı, gerek şiddet ve savaş ile bu sorununun çözülemeyeceğini gösterdi. Büyük bedellere ve acılara mal olan son 30 yıllık çatışma ortamının ardından her iki taraf da bunu gördü. Bu nedenle bir süreden beri silahlar susmuştur ve barışçı bir çözüm arıyoruz.  Bu iyi bir şey. Biz silahların tümden bırakılmasını ve bir kez daha kan dökülmemesini istiyoruz.

 

“Biz HAK-Par olarak sorunun çözümünü federasyonda görüyoruz. Pek çok ülkede federal yapı var; yani benzer sorunlar bu şekilde çözülmüştür. Yeni anayasa böylesi bir çözüme elverecek şekilde formüle edilmeli. Bu konudaki görüş ve önerilerimizi Ankara’ya dönüşte Parlamento ve hükümete de ileteceğiz.”

 

Burkay daha sonra Alevi sorununun da önemine değindi ve bu sorunun da çözümü için Alevilerin haklı taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi. Burkay şöyle devam etti:

 

“Biz Türkiye’de Avrupa standartlarında bir demokrasi istiyoruz. Tüm inançlar özgür olmalı. Kimseye inancından dolayı baskı yapılmamalı, hiçbir gruba imtiyaz tanınmamalı; gerçek laiklik budur.”

(Mersin-yürüyüşten bir görünüş)

 

Bu açıklamanın ardından Parti İl Merkezine doğru bildiriler dağıtılarak yüründü. İl binası önünde davul zurna eşliğinde halay çekildi ve daha sonra il merkezine geçilerek orada partililer ve konuklarla sohbet edildi.

 

Heyet saat 15.00 dolaylarında Mersin’deki partililer ve dostlarla vedalaşarak Ankara’ya hareket etti. Ankara’ya gece vakti ulaşıldı. Böylece 9 gündür süren Özgürlük ve Barış Yürüyüşü başarılı biçimde sona erdi.

(Mersin-yürüyüşten bir görünüş)

(Mersin-İl Merkezi önünde govend çekiliyor)

(İl merkezinde partililer ve konuklarla sohbet edilirken)

(İAnkara yolunda mola anı)


4 Kasım 2013

HAK-PAR Haber Merkezi

About Post Author