GÜNCEL

Erbil (Rûdaw) – HAK-PAR Genel Başkanı Düzgün Kaplan, “cumhurbaşkanlığı için boş oy atın, kimseyi desteklemeyin” çağrısında bulundu.

Erbil (Rûdaw) – HAK-PAR Genel Başkanı Düzgün Kaplan, “cumhurbaşkanlığı için boş oy atın, kimseyi desteklemeyin” çağrısında bulundu.

14 Mayıs seçimleri öncesinden çeşitli temaslarda bulunmak için Kürdistan Bölgesi’ne gelen Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Düzgün Kaplan, Rûdaw TV’de Hêvîdar Zana’nın sunduğu bültene konuk oldu.

Temasları çerçevesinde Başkan Mesud Barzani’yi de ziyaret edeceğini aktaran Düzgün Kaplan, Türkiye’de yürüttükleri seçim kampanyasının güçlerine oranla iyi ilerlediğini belirtti.

“Kürtlerin temsiliyeti yok”

Türkiye’de Kürt temsiliyetinin olmadığını ifade eden Kaplan, “Milletvekili olunabiliyor, parlamentoya milletvekili gönderilebiliyor fakat hâlen de Kürtlerin temsiliyeti yok. Bu temsiliyet de Kürtlerin doğal hakkıdır çünkü Kürtler de bir millet. Kürtler de diğer milletlerin sahip oldukları haklara sahip olmalı. Bu yolun açılmasını istiyoruz” dedi.

“HDP’yi Kürtlerin temsilcisi olarak görmüyoruz”

HDP’yi Kürtlerin temsilcisi olarak görmediklerini aktaran Düzgün Kaplan, “HDP’yi Kürtlerin temsilcisi olarak görmüyoruz. HDP de Türkiye partisi olduğunu söylüyor. AK Parti de 7 milyon Kürt’ün oyunu alıyor ama AK Parti Kürtlerin temsilciliğini yapıyor diyemeyiz” ifadelerini kullandı.

“Kürt meselesini federal bir yöntemle çözebiliriz”

Partilerinin diğer partilerden farkına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Düzgün, “Kürtler bir millettir diyoruz ve Kürtlere statü istiyoruz. Türkiye parçalansın demiyoruz. Kürt meselesini federal bir yöntemle çözebiliriz çünkü Kürt meselesi uluslararası bir mesele ve Türkiye için de önemli” şeklinde konuştu.

“Kürdistan’a yeni bir siyaset lazım”

“Değişim zamanı geldi, Kürdistan’a yeni bir siyaset lazım” diyen Düzgün, “Bizim savunduğumuz federal sistemde Kürtler ve Türkler eşitçe yaşayabilir. Kürdistan’da federal bir parlamento olsun diyoruz. Kürdistan Bölgesi örneği bizim için çok iyi bir örnek” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye ve Kürdistan’da savaş olmasına gerek yok”

“Savaş isteyen bir konumda değiliz, barışçıl ve demokratik bir politika yürütüyoruz” diyen Kaplan’ın Hêvîdar Zana’ya yaptığı açıklamaların öne çıkan kısımları şu şekilde:

“Türkiye ve Kürdistan’da savaş olmasına gerek yok diyoruz. Kürdistan altüst oluyor, Kürt gençleri öldürülüyor ama bu sadece Kürtleri rahatsız etmiyor. Türkler de zarar görüyor. Türklerin çocukları da ölüyor, Kürt meselesi çözüme kavuşturulursa Türkiye de ilerler.

“Savaşa 3 trilyon dolar harcandı”

45 yıldır savaş var ve savaşa 3 trilyon dolar harcandı. Kürt sorunu olmasaydı, akıllıca bir çözüm bulunsaydı bu 3 trilyon dolarla Türkiye 4-5 defa yeni baştan inşa edilebilirdi.

Türkiyeli politikacılar ve liderler barışçıl ve akılcı bir siyaset yürütürse Türk halkının da bizim savunduğumuz sistemi kabul edeceği inancındayım.

“Oylarımız sandıktan çıkmadı”

2015 seçimlerinde 110 bin civarında oy aldık. Bize oy verildi ama oylarımız sandıktan çıkmadı yani sayılmadı. Tüm sandıkları koruyacak kadar üyemiz yok. ‘Demokratım’ diyen bir ülkenin sandıkları koruması gerekiyor.

Hendeklerden sonra tepki oyları oluştu. Hem AK Parti hem de HDP’den rahatsız olanların oylarını istiyoruz, bunlar üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca Kürtlerin reva ulusal haklarını isteyenlerin de bizi desteklemesi gerekmektedir.

“HAK-PAR, Kürdistani bir parti”

81 ilde 600 aday gösterdik. HAK-PAR, Kürdistani bir parti ve diğer partilerden farkı oldukça açık. Kürtler Türkiye ve Kürdistan’ın tüm kentlerinde olduklarından her yerde oy almak istiyoruz. Kürt meselesine federal ve barışçıl bir çözüm isteyen herkesin oyuna talibiz.

“Kürtler bu sefer cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hata yapmamalı”

Kürtler bu sefer cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hata yapmamalı. Bunların derdi demokrasi ya da Kürt meselesine çözüm bulmak değil, programları yok. Sayın Erdoğan, ‘Kürt meselesini çözdüm’ diyor. Acaba bu doğru mu? Hayır. TRT Kurdî’yi açtım ve üniversitelerde Kürtçe bölümler açtım diyor. Kürt meselesi, ulusal bir meseledir. Sayın Erdoğan doğru söylemiyor. Sayın Erdoğan’ı desteklemeye mecbur muyuz? Hayır.

“Sayın Kılıçdaroğlu ‘Türk andını getireceğim’ diyor”

Muhalefet, modern ve demokratik ülkelerde umuttur. Muhalefete bakıyorsunuz, Sayın Kılıçdaroğlu ‘Türk andını getireceğim’ diyor, Türklerin faşist andını. Bu siyaset değil, seçim için 2 bin bildiri çıkarttılar. Bunlarda Kürt ve Alevi meselelerine, demokrasiye ilişkin tek bir sözcük yok.

“Cumhurbaşkanlığı için boş oy atın, kimseyi desteklemeyin”

Kürt halkına, sandıklara gitme çağrısında bulunuyoruz. Bu seçimler gerçekten de önemli. Kürt halkı sandığa gidip oylarını Kürtlerin sesine versin. Kürtlerin sesi de HAK PAR’dır. HAK PAR’a oy verin, cumhurbaşkanlığı için de boş oy atın, kimseyi desteklemeyin.”

 

https://www.rudaw.net/?utm_source=KwikPlayer&utm_medium=KwikShare&utm_campaign=KwikMotion

About Post Author