GÜNCEL

Özgürlük ve Barış Yürüyüşünün Gaziantep-Adana Etabı

Burkay: Büyük sorunların çözümü için cesur ve büyük adımlar gerekir.


Hak ve Özgürlükler Partisi bugün, Özgürlük ve Barış Yürüyüşü’nün 8. gününde Gaziantep ve Adana’da idi.

Dün geceyi Urfa’da geçiren Parti heyeti bugün sabah Gaziantep’e hareket etti. Kent girişinde il yöneticileri ve partililer tarafından karşılanan heyet, konvoy halinde, Parti otobüsünden yapılan anonsla ve müzik eşliğinde kente girdi. Vilayet önünde araçlardan inildi ve bildiri dağıtılarak HAK-PAR il binasına kadar yüründü.

 

Genel Başkan Burkay, bina önünde orada toplanmış kitleye ve kendilerini bekleyen basın mensuplarına yönelik bir konuşma yaptı. Sekiz gün önce başlattıkları yürüyüşün amacından söz etti ve bugün Antep’te aynı zamanda HAK-PAR İl Örgütü’nün açılışını yapacaklarını söyledi. İl örgütünün kuruluşunda emeği geçen herkese teşekkür etti ve bundan sonrası için de kendilerine başarılar diledi.

Açılış davul-zurna eşlinde yapıldı. Daha sonra Parti binasına geçildi. Orada partililer ve konuklarla bir süre sohbet edildikten sonra Adana’ya doğru yola çıkıldı.

Parti heyeti Adana girişinde çok sayıda araçtan oluşan bir parti konvoyu tarafından karşılandı. Parti marşı ve Kürtçe-Türkçe anons eşliğinde kent içinde geniş bir tur atıldı. Daha sonra araçlardan inildi ve Burkay orada kendilerini beklemekte olan medya mensuplarına bir mesaj verdi. Burkay medya mensuplarına teşekkür ederek yürüyüşün amacına değindi. Burkay konuşmasında özetle şöyle dedi:

“Biz Özgürlük ve barış istiyoruz. Özgürlük deyince en başta akla Kürt sorununun çözümü, Kürtlerin tüm temel haklarına kavuşmaları, bunun yanı sıra ülkenin her alanda demokratikleşmesi geliyor. Kürt sorunu ülkenin en büyük sorunu ve iki yüz yıllık bir sorun. Bu sorun Kürtlerin temel hakları tanınarak adil biçimde çözülmediği için bugüne kadar süregeldi, büyük bedellere ve acılara mal oldu. Elbet, son yıllarda olumlu değişmeler oldu, Kürtlerin inkarı politikası terk edildi, bazı olumlu adımlar da atıldı. Ancak söz konusu adımlar sorunun boyutları karşısında yetersizdir, derde deva değildir. Böylesi büyük sorunların çözümü için cesur ve büyük adımlar gerekir.

“Son olarak 30 yıl süren bir çatışma dönemi yaşadık, ama baskı ve şiddetin bir sonuç vermediği karşılıklı olarak görüldü. Bir süreden beri silahlar susmuş durumda. Bu iyi bir durum ve biz bunun devam etmesini istiyoruz. Artık kan dökülmemeli. Sorun diyalog yoluyla, barışçı yöntemlerle çözülmeli. Biz HAK-PAR olarak eşitlik temelinde bir çözüm öneriyoruz ve bunun biçimi federasyondur.”

Burkay daha sonra Alevi sorununun da öneminden söz ederek şöyle dedi: “Alevi sorunu da bu ülkenin önemli sorunlarından biri. Aleviler de geçmişte ağır baskılar gördüler, inançlarını gizlemek zorunda kaldılar. Şimdi durum bir ölçüde değişmiş bulunuyor. Aleviler artık kendilerini gizlemiyorlar, cemevleri açıyorlar, dernekleri ve federasyonları var. Ama talepleri tümden karşılanmış değil. Bu haklı talepler karşılanmalı, örneğin cemevlerine statü tanınmalı.”

Burkay, bu iki sorunun çözümü halinde ülkenin barışa ulaşacağını, diğer sorunların da çözümü için yolun açılacağını, kaynakların artık boşa gitmeyeceğini söyledi ve “Yeni anayasa, bu temel sorunların çözümüne elverir şekilde demokratik olmalı” dedi.

Daha sonra bildiriler dağıtarak Parti İl Merkezi’ne kadar yüründü. Burkay ve arkadaşları orada partililerle ve konuklarla sohbet ettiler. Burkay, konuklardan gelen soruları cevaplandırdı.

Heyet geceyi Adana’da geçirecek ve yarın Mersin’e geçecek.

HAK-PAR Haber merkezi

3 Kasım 2013

About Post Author