GÜNCEL

ROBOSKİ KATLİAMI UNUTULMAYACAK

BASIN AÇIKLAMASI….

 

ROBOSKİ KATLİAMI UNUTULMAYACAK

 

Roboski katliamının üzerinden yaklaşık altı yıl geçti. 28 Aralık 2011 akşamı Şırnakın Uludere ilçesi Roboski bölgesinde, Türk Hava Kuvvetlerinin F-16 savaş uçaklarıyla yaptığı bombardıman sonucunda, çoğu çocuk yaşta sayılabilecek 34 Kürt köylüsü, hayatını kaybetmişti. Bu ırkçı katliamda yaşamını yitiren köylüler, Güney Kürdistan’dan mazot ve sigara getirmek üzere kaçak yollardan sınırdan geçmeye çalışırken bombalanarak katledildiler.

 

 

Hatırlanacağı gibi,”alınan yanlış istihbarat sonucu kaçakçıların içine gizlenen PKK liler bombalandı” denmişti. Katledilenler PKK ile ilişkisi olmayan, hatta koruculuk yapan, çatışan insanlardı. Hataysa, yanlışsa, sorumlular neden açığa çıkartılmıyor. Masum insanlara karşı yapılan katliam sonucunda, özür bile dilenmedi, hatanın telafisi yoluna gitmekten ziyade, katliamı yapan, emrini veren askere madalya verildi,ödüllendirildi. Açılan davalara takipsizlik kararı çıktı. Roboski olayının araştırılmasına dahi izin verilmedi,

 

gerek duyulmadı.Dönemin iktidarı eliyle, dokunulmazlık zırhıyla katiller koruma altına alındı..Bu katliam emrini hangi üst düzey kişi verdi. Toplum bunu bilmek istiyor.Bir PKK li vurulacak diye, 34 masum insanın toplu halde katledilmesi olayı hangi vicdana, hangi adalet ve merhamete sığar ki.?


Roboski katliamı bilinçli olarak yapılmıştır. Tıpkı geçmişte yapılan Kürt katliamlarında olduğu gibi.

 

Türk Genelkurmayı bu olay sonrasında yaptığı açıklamasında; 28 Aralık 2011 tarihinde saat 18:39’da tespit edilen grubun “PKK’nın kullandığı yolları kullandığı” için vurulduğunu açıklamıştı. Bu tam bir skandal açıklamadır ve devletin karanlık yüzünün tam bir yansımasıdır. Bundan da anlaşıldığı gibi devlet meğer “PKK’nin geçtiği yolları” önceden biliyormuş.Görünen o ki köylülere “PKK”li diye hedef gözetilerek ateş edilmiş.

 

Roboski katliamı, devletin tedip anlayışının bir gereği olarak yapılmıştır ve bu olay karanlık odakların hanesine kara bir leke olarak geçmiştir. Bu gün de,”Terörle mücadele” adı altında devlet ne yazık ki, bölgede futursuzca operasyonlarına devam etmektedir.

 

Bu yol ve yöntem asla kabul edilemez. On yıllardır Kürt ve Kürdistanlıların bu anlamsız savaşta başına gelmedik kalmadı. Bu savaşın derhal sona ermesi ,hayatın normale dönmesi gerekmektedir.

Aradan altı koca yıl geçti ama hala bu olay aydınlatılmadı, sorumlulardan hesap sorulmadı. Hakikatlerin gün yüzüne çıkarılması devletin asli görevidir.Devlet güvenlikçi ve askeri politikalarından vazgeçmelidir.. Ölmek ve öldürmekle bir yere varılamaz.

 

Roboski aydınlanmadan ülke aydınlanamaz.


HAKPAR olarak taraflara silahsızlanma ve çatışmaları durdurma konusundaki çağrımızı yineliyoruz:. Askeri ve savaşçı-yok edici yöntemlerle sorunlar çözülemez. tersine daha da derinleştirir.

 

HAKPAR halkımızın başta yaşam hakkı olmak üzere tüm demokratik ve insanı haklarını özgürce kullanabilmesi için, bölgede huzur ve güvenlik için tarafları şiddet uygulamaktan vazgeçmeye çağırmaktadır.

Ülke çocukları daha çok kurban edilmesin, bölgenin doğası ve tarihsel dokusu daha çok yok edilmesin, barış ve huzur ortamı içinde sorunlar tartışılsın ve barışçıl yöntemlerle diyalog geliştirilsin.Daha çok ana yüreği yanmasın, ocaklar sönmesin, siyaset ve hayat normale dönsün.

 

Roboski, devletin karanlık yüzüdür, bu katliam derhal aydınlatılmalı ve sorumlularından hesap sorulmalıdır.
Roboski Katliamı unutulmayacak..28.122017

 

Hak ve Özgürlükler Partisi / HAKPAR-
BASIN BÜROSU

About Post Author