GÜNCEL

ŞENGAL KURTARILDI

ŞENGAL KURTARILDI

 

Yaklaşık bir buçuk yıldır İŞİD teröristleri tarafından işgal edilmiş olan Êzdî Kürt yerleşim yeri Şengal, geçtiğimiz günlerde koalisyon güçlerinin de hava desteği ile Federal Kürdistan hükümetine bağlı Pêşmerge güçleri tarafından kurtarıldı.

 

İŞİD teröristleri Irak’ın Musul eyaletini işgal ettikten sonra Êzdi yerleşim kenti olan Şengal’e saldırmış, dört yüzden fazla Êzdî Kürt erkeğini katlettikten sonra; onlarca kadın ve küçük yaşlarda kızı esir alarak beraberinde götürmüş, daha sonra da bunlara çarşaf giydirerek köle pazarında satmış ya da cariye yaparak gerici-terörist kişilere peşkeş çekmişti. Şengal halkı İŞİD teröründen kaçmak için günlerce Sincar dağlarına doğru yol alarak kenti boşaltmıştı. Bu yolculuk esnasında birçok yaşlı ve çocuk açlıktan ve susuzluktan hastalanmış ve yaşamını yitirmişlerdi.

 

Kürdistan Hükümeti daha sonra Şengal’den kaçan Êzdi Kürtlere sahip çıkarak Kürdistan bölgesinde onlara barınma olanağı sağlamıştır.

 

Şengalin kurtarılması İŞİD’e bugüne dek vurulmuş en büyük darbedir. Bilindiği gibi Şengal,İŞİD teröristleri bakımından son derece önemli ve stratejik bir yerdir.İşgal altındaki Musul vilayeti ile İŞİDİN ana merkezi durumundaki Süriyenin Rakka kentini birbirine bağlayan karayolu Şengalden geçmektedir.Bu nedenle Şengalin geri alınmış olması bu ikmal ve lojistik yolunun da kesilmesini sağlamıştır.

 

Şengal işgal edildikten sonra eli silah tutan her kes silahlanarak peşmerge güçlerince eğitim altına alınmış ve bu Êzdi Kürt birliği de, Şengal operasyonunda Peşmerge güçlerinin yanında, Şengalin kurtarılması operasyonunda yer almıştır.

 

Şengal şimdi peşmergenin ve yerel güçlerin denetiminde, yaşamın donduğu boş bir kent. Şengal halkı kendi ilçelerine dönmek ve huzur içinde yaşamak istiyor. Şengal İŞİD teröristlerince adeta talan edilmiş ve giderayak yakılıp yıkılmıştır.

 

Şengalin yeniden onarılarak yaşanılır hale getirilmesi için ulusal ve uluslararası desteğe ihtiyacı var. Şengalde terör ve işgalin izlerinin silinmesi için yardıma ihtiyacı var.

 

Şengal halkı evlerine dönüp güven içinde yaşamını sürdürmek istiyor.

 

Bunun için Musul eyaletine bağlı bulunan ilçe Federal Kürdistan hükümetine bağlanmalı ve ilçenin güvenliği tamamen peşmerge güçlerine ve yerel savunma güçlerine verilmelidir.halkın can ve mal güvenliği sağlanmalı ve korunmalıdır.

 

Şengal vilayet yapılmalı ve Merkezi Irak Hükümetinden gerekli izin ve desteği almalıdır. Şengalde geçmişte yaşanan vahşetin tekrar etmemesi için Şengal mutlaka özel bir önemle korunmalı ve ilçede güvenlik sağlanmalıdır.

 

Kürdistan Bölge Başkanı Sayın Mesud Barzani Şengal halkına verdiği sözü tutarak Şengalin kurtarılması operasyonunda bizzat peşmerge güçlerine komutanlık yapmış ve Şengalin kurtulduğunu yine bizzat cepheden dünyaya kendisi duyurmuştur.

 

Sayın Barzani ve kendi komutasındaki üst düzey Peşmerge komutanlarını, Şengal’in kurtarılmasında fiilen yer almış tüm Ezdi ve Peşmerge güçlerini yürekten kutluyoruz.

 

Şengal bir Kürdistan toprağıdır, Kürdistan hükümetine bağlanmalıdır.

 

Şengalin yeniden kurtuluşunu selamlıyoruz.                  


Latif EPÖZDEMİR

Hak ve Özgürlükler Partisi

Genel Başkan Yardımcısı

About Post Author