Yunanistan halkı 90 yıllık geleneksel Yunan siyaseti ile anılan Papandreu ailesini meclisin dışına iterek radikal solun önde gelen ismi ALEKSİS TSİPRAS (ÇİPRAS) önderliğindeki Radikal Sol Koalisyon hareketi SYRİZA’yı %37’ye yakın bir oy desteği ile meclise birinci parti olarak gönderdi.
Burjuva bir aileden gelen ve henüz 16 yaşında iken “önlük hareketi” diye bilinen harekete aktif olarak katılan, 90 yıllarda ise Yunanistan’daki devrimci öğrenci hareketinin önderlerinden olan ÇİPRAS’ın partisi aldığı oylarla 149 milletvekili kazanarak birinci parti olduğu halde tek başına iktidar olamadı. Hükümeti kurmak için Sağcı ANEL partisi ile anlaşan ÇİPRAS, zaman kaybetmeden yeni hükümeti kurdu. Papanın huzuruna çıkmadan ve İncil’e el basmadan sadece Cumhurbaşkanının huzurunda yemin ederek göreve başlayan ÇİPRAS, Yunanistan halkının yükselen çığlığı ve isyanı olarak biliniyor.
ÇİPRAS daha ilk günde Yunanistan siyasetinin önemli bir geleneğini yemin töreninde gösterdiği davranışı ile yıktı. Solcu liderin benzer radikal davranışların süreceği düşünülmektedir.
Bilindiği üzere AB üyeleri Portekiz, İspanya ve Yunanistan son dönemlerde ciddi ekonomik sıkıntılara düşmüş ve AB bu ülkelere ekonomik yardımlarda bulunmuştu. Ancak Yunanistan gerek İMF ve gerekse de AB’den gelen dış borçlarla bile ekonomiyi düze çıkaramamış ve kemer sıkma politikalarına baş vurmuştu. İMF ve AB’den gelen borçların giderek ülkede bir bağımlılık yarattığı ve bu gidişatın Yunanistan’ın bağımsızlığını tehlikeye düşürdüğü konusunda hem fikir olan ilerici-sol güçler bu gidişata dur demek için popüler, sempatik ve karizmatik bir sol lider olan ÇİPRAS’a destek vermek kaydı ile kendi geleceğine sahip çıkmıştır. Kabul etmeyeceğini dile getirmişti.
Radikal Sol lider ÇİPRAS seçim çalışmaları sırasında Yunanistan halkına ciddi vaadlerde bulunmuş, iktidar olmaları durumunda Askeri üsleri, Nato’yu ve dış borçları kabul etmeyeceğini dile getirmişti. Yeni başbakanın bu vaadlere bağlı kalacak politikalar geliştirip geliştirmeyeceği merak konusudur.
HAK-PAR olarak ÇİPRAS yönetiminin bölgesel barışın geliştirilmesi, Türk-Yunan ilişkileri ve Ege, Kıbrıs gibi bu eksende mevcut olan sorunların barış ve diyalog içinde çözülmesi için kalıcı adımların atılacağını umuyor ve diliyoruz.
Yunanistan seçimleri de bir kez daha göstermiştir ki demokrasi ve özgürlük her zaman halkların vazgeçilmez ülküsüdür. Özgür ve demokratik bir toplum kurmak için tüm emekçilerin, demokratların ve ezilen halk kitlelerinin birlikte mücadelesi gereklidir.
Yunanistan halkının demokratik tercihini selamlıyor yeni yönetime başarılar diliyoruz. 27.01.2015
Fehmi DEMİR
Hak Ve Özgürlükler Partisi/ HAK-PAR
Genel Başkanı