Günlerdir yaratılan gerilim nihayet Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyona başlaması ile birlikte had safhaya ulaştı. Rusya uluslararası toplum nezdinde meşruiyet elde etmek için Ukrayna’dan ayrılma talebi bulunan iki bölgenin önce ayrı devlet olarak bağımsız varlığını tanıdı daha sonra da bu iki bölge yetkililerinin daveti üzerine bölgeye girdiğini savlamaktadır. Rusya BM’nin beş daimi temsilcisinden biridir. Rusya aynı zamanda BMGK’nin de üyesidir. Bu konumda olan bir ülkenin uluslararası hukuka uygun davranması gerekir. Rusya BMGK üyesi olmak hesabı ile de BM üyelerinin güvenlik ve barış süreçlerine destek olması gerekirken o askeri operasyon yolunu seçti. Rusya Ukrayna yönetimi ile sorun yaşıyor olabilir. Rusya, Ukrayna’nın batıya ve NATO’ya yakınlaşma girişimlerini kendisi bakımından tehdit gibi algılıyor. Bu işgalin bilinç altında bu algı yatmaktadır.
Bu gören uluslararası toplum Rusya’ya karşı sert tepkiler gösterdi. ABD ise Litvanya’ya uçaklarını konuşlandırdı. Açıkçası bu gidişat çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Küresel güçler arası yeni bir paylaşım savaşına doğru inatçı adımlar atılmaktadır.
Hak ve Özgürlükler Partisi olarak diyoruz ki, nedeni ne olursa olsun; ya da kimden gelirse gelsin; işgal asla haklı görülemez, işgal asla savunulamaz.
Rusya derhal Ukrayna’dan çıkmalıdır. BM derhal bu işgale karşı bir yaptırım geliştirmelidir.
Uluslar ve halklar arasındaki sorunların tek çözümü siyasal diyalog ve barışçı yöntemler olmalıdır.
Devir fetih ve işgal devri değildir.
Saldırı altındaki Kiev yönetiminin kendini savunma girişimi meşru bir müdafadır.
Rusya’nın saldırıları ve işgal girişimi kınanmalıdır.
Kimden kime yada nereden nereye gelirse gelsin işgal insan haklarının, temel hak ve özgürlüklerin yok edilmesi demektir.
Dünyanın barışsever güçleri ve dünya demokratik güçleri bu işgal girişimine karşı ortak hareket etmelidir.
Rusya Ukrayna ile barış masasına oturmalı ve askeri çözüm hevesinden vazgeçerek diyalog yolunu tercih etmelidir.
Savaş durdurulmalı, işgal sonlandırılmalıdır.
25.02.2022
HAK-PAR BASIN