GÜNCEL

HAK-PAR Adana İl Kongresi yapıldı

Fehmi Demir “Federal çözüm hem adil ve hem de gerçekçidir”

HAK-PAR Adana İl örgütü 3.Olağan Kongresi’ni,gerçekleştirdi.

Genel başkan yardımcıları Fehmi Demir,Arif Sevinç ile Başkanlık Kurulu üyesi Necati Bayram’ın  katıldığı kongreye, rahatsızlığı nedeniyle katılamayan genel Başkan Kemal Burkay’ın gönderdiği  mesaj ayakta alkışlandı.

Kongre, 21 .09.2014 tarihinde, Asma Park Kafe’de saat 13 de Ahmedê Kurdî’nin Kürtçe okuduğu şiir ve marş ile başladı.başladı.    Divan Başkanlığını, Başkanlık Kurulu üyesi Necati Bayram, Katip üyeliklerini ise Zeynel Yeşiltepe ve Burhan Kart’ın yaptığı kongrede özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Kongrede Faaliyet Raporunu Zeynel Yeşiltepe, mali raporu ise İhsan Erdem okudu.

Kongre delegelerinin oy birliğiyle Divana sundukları ve genel başkan Kemal Burkay’ın bir dönem daha aday olarak görevini sürdürmesini talep eden önerge,kongrenin oyuna sunuldu. Önerge alkışlarla ve oy birliğiyle kabul edildi.

Kongrenin açış konuşmasını İl başkanı Mehmet Ali Keştan yaptı.

Konukları selamlayan Keştan konuşmasında şunları söyledi;

“Türkiye’de sadece Öcalan ve MİT yetkililerinin bilgi sahibi olduğu, herkesten sır gibi saklanan ve adına “Çözüm süreci” dedikleri bir tiyatro oynanıyor.

Nedir Bu çözüm?

Bilen yok, her kes kendine göre bir anlam yüklese de ortada ne çözümün kendisi var, ne de işaretleri…

Hani artık silahlarım miadı dolmuştu? PKK silah bırakıp tümden çekilecekti?

Ne PKK çekildi, ne de silah bırakan oldu?

Peki devletten yana bir değişiklik mi var, hayır!

“Tek devlet,tek dil,tek millet” şarkıları çalmaya devam ediyor.Daha dün, güya yasasını çıkardıkları ve serbest olan Kürtçe özel okullara bile ne kadar tahammülsüz olduklarını gösterdiler.Hemen mühürlediler.

Anlaşılan AKP Kürt sorununun çözümü ile PKK nin silah bırakmasını aynı şey sanıyor?

Demek ki; Bunların çözüm diye bir niyetleri yok,

Hem bir birini, hem de halkı oyalıyorlar.

Biz her şeyin farkındayız…

PKK nin silah bırakmasını,devletin de çözüme hizmet edecek adımları bir an önce atmasını istiyoruz.

Ve buradan da bir kez daha ilan ediyoruz;

Kürt sorunu ulusal bir sorundur  ve çözümü de ancak eşitlik temelinde bir federasyonla mümkündür.

Çok uluslu ülkeler bu türden sorunlarını nasıl çözdülerse bizde de ancak bu şekilde olacaktır.

Tıpkı, Belçika, Birleşik krallık, İspanya,kanada hatta Almanya gibi,,,

Yok “hepimiz kardeşmişiz” yok “Türkiyelileşecekmişiz, yok “Bodrum’dan vaz geçmeyecekmişiz” gibi artistik laflara da karnımız tok…

Biz halkımızın temel hak ve özgürlüklerini her zaman açık yüreklilikle söylemeye, bunun için barışçıl demokratik yollarla mücadele etmeye devam edeceğiz.

Bu gün olmasa da geleceğin sözcüleri olduğumuza inanıyoruz”

Daha sonra kürsüye gelen Genel başkan Yardımcısı Fehmi Demir, HAK-PAR’ın Türkiye’nin temel sorunlarına gerçekçi çözümler üreten tek parti olduğunu söyleyerek “Kürt sorunu ve Alevilik sorununun çözümü artık ertelenemez bir noktaya gelmiştir, mevcut çözümsüzlük politikalarındaki ısrar sadece kaosa neden olacaktır” dedi.

“Irak’ta, Suriye’de iktidarda bulunanlar, sorunlara çağdaş, adil, demokratik, barışçıl çözümler bulamak yerine, geçmişin, soğuk savaş döneminin siyaset tarzını sürdürerek, halkların meşru taleplerini önemsemeyerek, zaman zaman kanla bastırarak, düşmanlıkları büyüterek bu gün ki duruma geldiler.Türkiye çevresinde olup bitenleri iyi okumalıdır” Diyen Fehmi Demir Kürt sorunun çözümünün palyatif tedbirlerle ötelenemeyeceğini,cesur adımlar atılması gerektiğini İfade etti.

Fehmi Demir özetle şunları dile getirdi; “Kürt sorunu ulusal bir sorundur. Çözümü için dünyayı yeniden keşfe çıkmaya gerek yok.Çağdaş dünya da bu türden sorunlarını çözen çokça örnek var.Bize göre çözümün esası halkımızın kendi kendisini yönetmesidir.Bu ancak federal bir yapılanmayla mümkündür.Federal çözüm hem adil ve hem de gerçekçi bir yoldur”

“Çok uluslu ve  farklı inançtan insanların bir arada yaşadığı  Türkiye’nin aşırı merkeziyetçi, üniter yapısı sorunların kaynağıdır.Etnik olarak Türk’e, inanç olarak ise Hanefi mezhebine dayalı bu merkezi yapı içinde sayıları 20 milyona varan Aleviler de mutsuzdur,mağdurdur.

Türkiye bir an önce Alevi kitlesinin haklı ve meşru taleplerini dikkate alarak gerçek bir laikliği tesis etmelidir. Bu kapsamda devlet elini inanç alanından çekmeli,Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalı veya bir vakfa dönüştürülmelidir.Alevilerin ibadet merkezleri bir an önce tanınmalı ve  yasal statüye kavuşmalıdır.Okullardaki zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır.

İŞİD saldırılarına da değinene Fehmi Demir “ IŞİD bir terör örgütü,cinayet şebekesidir”dedi.

Güney Kürdistan’da Şengal’e, Êzidi Kürtlere saldıran IŞİD’in bir geleceği yoktur.Pek yakında tıpkı katliamlarıyla ünlü Saddam rejimi gibi belasını bulacak ve tarihin kirli çöplüğüne atılacaktır.Buradan kahramanca savaşan ve adım adım işgalci teröristleri Kürdistan topraklarından temizleyen peşmergeleri selamlıyorum. Güney Kürdistan’da peş peşe darbe yiyen IŞİD bu kez saldırılarını   Batı Kürdistan’da Kobani’de yoğunlaştırdı.Halkımız sınırlara yığıldı.Bu dram karşısında herkes Batı Kürdistan ‘a yardım etmeli dayanışma içinde olmalıdır.Bu vesileyle Bir kez daha PYD ye sesleniyorum,Sayın Mesud Barzani’nin çağrısıyla toplanan ve tüm Kürtleri sevindiren Hevler Mütabakatı’na uyun.Tüm Kürt partilerinin özgürce siyaset yapmasının önünü açın ve hep birlikte Batı Kürdistan’ı savunun.”dedi.

Kongrede il başkanlığına aday olan Süleyman Kart da bir konuşma yaptı. Süleyman Kart konuşmasında özetle şu görüşleri dile getirdi;

“ Hak ve özgürlükler Partisi, köklerini Kürt hareketinin 200 yıllık direniş ve mücadele geleneğine salan bir harekettir. Aynı zamanda 1960lardan bu yana  devrimci hareketin yarattığı tüm olumlu değerleri de sahiplenmektedir.

70 li yıllarda bir birini düşman olarak gören, aralarına aşılması mümkün olmayan duvarlar koyan  kadrolar, bu gün geçmişten dersler çıkararak, aralarındaki buzdan duvarları eriterek ve birleşerek  geleceğe yürüyorlar

Hak-PAR  bu yürüyüşün adıdır.

Biz, sömürgeci rejimle asla uzlaşmadan, Kürt halkının temel hak ve özgürlüklerini pazarlık konusu yapmadan, sabırla, kararlılıkla, ulusal demokratik mücadeleyi yeni dünya ve ülke koşullarına uygun bir şekilde örerken, hedefimiz; Kürt halkının kendi kendisini yönetme hakkını elde etmesidir.

Türkiye federal bir tarzda yeniden şekillenerek demokratikleşirken, Kürdistan da özgür olmalıdır.

Ağzından demokrasiyi, çözümü düşürmeyenlere sesleniyorum; Açık ve net olarak söylüyoruz ki; Kürt halkının özgürlüğünü içermeyen hiçbir çözüm, hiçbir proje “demokratik” değildir.

Çözüm hiç değildir.

Çözüm ancak eşitlik temelinde olur.

Değerli dostlar, Son günlerde Güney Kürdistan’da İŞİD terör örgütünün saldırıları her Kürdü derinden üzüyor. Buradan Ezidi Kürtlere, tüm Güney Kürdistan halkına ve kahramanca savaşan Peşmerge güçlerine dayanışma duygularımızı ifade ediyoruz.

İnanıyoruz ki Kürdistan’ın bu özgür parçasına yönelen her saldırı boşa çıkacaktır. Hem İŞİD ve arkasındaki güçler, hem de fırsatçı davranarak Güney Kürdistan hükümetini, peşmergeyi karalamaya çalışanlar hüsrana uğrayacaktır.

Daha şimdiden zafer haberleri geliyor, tüm Kürdistanlılar ve tüm dünya kamuoyu Kürdistan hükümetine destek vermeye koşuyor.

Güney Kürdistan uluslararası alanda çok daha prestijli bir yere yükseliyor.

Sayın Barzani’nin direktifiyle başlayan bağımsızlık için referandum hazırlıkları devam ederken İŞİD saldırıya geçiyor, kimi çevreler de Güney hükümetini kirli yöntemlere karalama  çabalarına girişiyor.

Bunlar çok da tesadüfi olaylar değildir. Herkes bilmeli ki bağımsızlık Kürtlerin de hakkıdır. Ve şartlar olgunlaştığında mutlaka gerçekleşecektir.

Öte yandan Kürdistan’da  sisler yavaş yavaş dağılıyor.

Gerçek yurtsever hat ile çakma yurtsever hat, yani eski deyimle Kürtleri savunuyormuş gibi yapan gerçekte ise “iş birlikçi” hat giderek belirginleşiyor.

Biz tüm yurtseverleri el ele vermeye , birlikte çalışmaya, yurtsever hattı güçlendirmeye çağırıyoruz”

Kongrede İl başkanlığına Süleyman Kart, il yönetim kurulu üyeliklerine ise; Mustafa Alev, Derviş Hazar, Zeynel Yeşiltepe, Fevzi Kaplan, Gülistan Kart. Cennet Sevinç seçildi.

About Post Author