GÜNCEL

ŞİDDETTEN KORUNMA YOLLARI

Neredeyse her gün şiddete maruz kalmış kadınlarla ilgili haberlere rastlıyoruz. Kadına yönelik şiddetin kaynağı kadın ve erkek arasındaki güç dengesizliğidir. Güçlünün güçsüze iktidarını kabul ettirmek veya sürdürmek veya perçinlemek amacıyla uyguladığı her türlü baskıdır. Kadına yönelik şiddet fizksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik şiddet olabilir. 

Bugünkü yazımızda 8 Mart 2012’de uygulanmaya başlayan 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanunun kapsamına değineceğiz.

Bu kanunun amacı şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.

Peki, bu kanun kapsamındaki şiddet mağduru kimlerdir?
-Şiddete doğrudan ve dolaylı olarak maruz kalan ve kalma tehlikesi bulunan kişiler,
-Şiddetten etkilenen ve şiddetten etkilenme tehlikesi bulunan kişilerdir.
Evli bekar ayrımı olmaksızın tüm kadınlar, boşanmış veya boşanma sürecindeki kadınlar bu kanundan yararlanabilir.

Şikayeti kim ve nereye yapmalıdır?
Türkiye’nin neresinde olursanız olun Savcılık, Aile Mahkemesi, Polis Merkezi, Jandarma, Mülki Amirlere (Valilik-Kaymakamlık) başvuruda bulunabilirsiniz. Siz ya da çevrenizden biri şiddete uğradığında harç ödemeksizin ihbar ya da başvuruda bulunabilir. Şiddeti duyan, gören ve bilen herkes ihbar edebilir. Şikayetin mutlaka sizin tarafınızdan yapılması gerekmiyor. Sizin yerinize komşunuz, arkadaşınız veya akrabanız da şikayette bulunabilir. Siz de şikayete uğrayan komşunuz, arkadaşınız veya akrabanız için şikayette bulunabilirsiniz. İhbarı alan kamu görevlileri bu kanun kapsamındaki görevlerini gecikmeksizin yerine getirmek ve uygulanması gereken diğer tedbirlere ilişkin olarak yetkilileri haberdar etmekle yükümlüdür.

Şiddet gören nafaka alabilir mi?
Tedbir kararı ile birlikte hakim nafakaya hükmedebilir. Hakim, şiddet mağdurunun yaşam düzeyini göz önünde bulundurarak talep edilmese dahi tedbir nafakasına hükmedebilir. Nafaka Aile Mahkemesi tarafından İcra Müdürlüğü’ne bildirilir. İcra Müdürlüklerine nafakanın tahsili konusunda resen yetki verilmiş, nafaka ödeme yükümlüsünün aylık, maaş veya ücretinden kesinti yapılacağı düzenlenmiştir.

Koruyucu ve önleyici tedbirler kimler tarafından verilir?
Şiddet uygulayanlar hakkında talep üzerine veya kendiliğinden; Hakim, Kolluk görevlileri ve Mülki amirler tarafından koruyucu ve önleyici tedbir kararı verilir.

Karar Ne Zaman Uygulanır?
Bu tedbir kararı mahkeme tarafından derhal verilir ve bunun için harç veya başkaca bir masraf ödemeniz gerekmez. Tanık veya doktor raporu göstermenize de gerek yoktur.
Önümüzdeki yazılarda Koruyucu ve Önleyici tedbirler nelerdir? Bunlara değineceğiz. Herkese iyi bayramlar diliyorum.
Av. Semra Arcan Gökçen
HAK-PAR
İstanbul İl Başkanı

About Post Author