ENFAL İNSANLIK BAYRAĞININ YARIYA İNDİĞİ BİR DEMDİR
Latif EPÖZDEMİR
31 Temmuz Enfal hareketinin 33. Yıl dönümüdür. Saddam rejimi1983 ten başlayarak 1989 a kadar Güney Kurdistanda Enfal adı altında Kurdistan için ölüm fermanını imzaladı. Berzani ailesine mensup 8 bin çocuk ve yaşlının Basra vahalarında sağ olarak toprağa gömülmesi, Halepçe’ye kimyasal bombaların atılarak 5 binden fazla kişinin siyanür gazı ile öldürülmesi ve devamında toplam 182 bin Kürdistanlı Baas rejimi tarafından vahşice öldürüldü.
Tüm bu vahşetin yanı sıra insanlık tarihinin en iğrenç suçu da işlendi. Küçük yaşta esir düşen, anne ve babaları katledilen Kürt kızları rejimin talimatı ile Arap ülkelerine para karşılığında cariye olarak satıldı. Bu olay tüyler ürperten bir olaydır.
Saddam Hüseyin rejimi döneminde Kürtlere yapılan soykırım sırasında Mısır’a 18 Kürt kızı satılmıştı. Bu durumun anlaşılması üzerine geçtiğimiz yıllarda Kürt Federe devleti bu konuyu resmen araştırdı. Yapılan araştırmalar sonucunda bu kızların bazılarının izine rastlandı. Kürt parlamentosu aldığı bir kararla Kürt kızların Güney Kürdistan’a getirilmesine karar verdi.
1987-88 yılları arasında Kürtlere karşı başlatılan Enfal operasyonlarında 180’bini aşkın Kürt katledilmişti. Anne ve babaları katledilmiş ailelere mensup onlarca kız çocuğunun Baas rejimi tarafından başta Mısır olmak üzere birçok Arap ülkesine satılmış olduğu, Irkçı Baas rejimi yıkıldıktan sonra belgelerle ortaya çıktı.
Olayın anlaşılması üzerine gazeteciler bu kızların akıbetini araştırmaya koyuldu. Sonuçta ilk olarak Zagros TV, muhabirleri, Kahire’de Rojgar ve Nesrin adlı iki kızı bularak bu olayı gündeme getirdi.
Enfal esnasında satıldığı ortaya çıkan Kürt kızları televizyon muhabirleri araççılığı ile Güney Kürdistan hükümetinden kendilerine sahip çıkılmasını istemişti. Bunun üzerine Kürt hükümeti Rojgar ve Nesrin ile birlikte 18 Kürt kızının diplomatik yollarla geri getirilmesine kararı verildi.
Saddam rejimi Enfal Katliamı sırasında öldürmediği çoğu çocuk yaştaki 18 Kürt kızın Msır’daki gece kulüplerine sattığı elde edilen belgelerle ortaya çıkmıştır. Yaşları 12 ile 29 arasında değişen 18 Kürt kızının isim listesini ve Baas rejiminin resmi mührünü taşıyan 1601 nolu ve 10.12.1989 tarihli satış belgesini medyaya dağıtan Danimarka’daki Kürtler, Stockholm’deki Mısır elçiliğine başvurarak, 18 Kürt kızının akıbeti konusunda bilgi istedi.
Danimarka’daki Kürtler Mısır elçiliğine verdikleri belgede kızların bulunup memleketlerine iade edilmesini isteyen Kürtler, taleplerinin yazılı olduğu dilekçenin bir kopyasını da başta BM, AB, Arap Birliği olmak üzere Irak’taki Kürt Bölgesi Yönetimi ile Bağdat’taki merkezi yönetime de göndermişti.
Saddam’ın Kürt kızlarını Mısır’a sattığı belgenin ‘Bismillahirarrahamanirrahim’ ile başlaması ise dikkat çekicidir.
EL TAMİM bölgesindeki istihbarat şefinin imzasını taşıyan 20.12.1989 tarihli belgede şu ifadeler yer alıyor: “Enfal Kampanyası çerçevesinde bir çok kadın yakaladık. Burada yaşları 14 ile 18 arasında değişen 18 kadın, Mısır’daki striptiz ve gece kulüplerinde çalışmak üzere bu ülkeye gönderilecek. İsteğiniz üzere kızların isimleri ve kendileri ile ilgili bazı ayrıntıları yandaki belgede gönderiyoruz.”
Genellikle Enfal katliamı sırasında tüm ailesini kaybeden ( hatta tüm erkek çocuklar da dâhil olmak üzere sağ bir şekil de Basra’nın vahalarında dozerlerle yer yarılıp içine konulan) Kürt ailelerin küçük yaştaki kızlar sağ bırakılıp aşağıdaki talimatlarla başta Mısır olmak üzere bölgedeki Arap ülkelerine satılmıştır.
Eğlenceye düşkünlükleri ile tanınan Arap şeyhleri bu küçük yaştaki kız çocuklarını ya satın alıp saraylarına kapatıyor ve zoraki sekse tabi tutuyordu. Ya da bu kız çocukları gece kulüplerinde seks tacirlerinin sermayesi olarak değerlendiriliyordu.Adı geçen kızların adları şöyledir:
Gelawej Adil Rahim (17), Çimen Nazım Abbbas (23), Leyla Abbas Cewher (21), Lamia Nazım Ömer (19), Peyman Şükür Mustafa (16), Horasan Abdullah Teyfik (20), Kadriye Ahmet İbrahim (17), Gulik İbrahim Ali (19), Hewla Ahmed Fahreddin (25), İsmet Kadir Aziz (24), Necibe Hasan Ali (18), Hasibe Emin Hamza (29), Şilêr Hasan Ali 820), Şükrüye Rustem Mehemed (27), Hasibe Hidayet İbrahim (15), Köstan Abbas Mevlud (26), Sirwa Osman Kerem (17), Soza Mevlud (29).
Aşağıdaki belge 20 Aralık 1989 tarihindeki bir belgedir. Ele geçmemiş ya da tahrip edilmiş yüzlerce benzer belgenin olduğu tahmin ediliyor.
BU OLAY FİLME KONU OLDU
Bu kadınların dramı Doğu Kürdistanlı yönetmen Şirin Cihani’nin çalışmalarını yaptığı ‘Yıldızlar Gündüz Renksizdir’ (Stêrk di nav rojê de bêreng in) filmine de konu oldu. Film, Irak’ta Baas rejimi döneminde cezaevine konulan, işkence gören insanların yanı sıra insan tacirlerinin eline düşen Kürt kadınlarının dramına da dikkat çekiyor.
ZSaddam rejimi döneminde çok sayıda Kürt kızının Mısır’a gönderilerek satıldığını söyleyen Cihani, “Bu kadınlar eski Irak rejimi ve Arap mafyalar tarafından satın alınıp satılıyordu, köle olarak değerlendiriliyordu. Bu kadınların aileleri katlediliyordu. Genç Kürt kızlar da Mısır gibi ülkelere satılıyordu. Bunun için Kahire’de çekimler yapacağız’’ diye demeçler verdi. Yönetmen Cihani, ilk kez Kürt kadınlarına yönelik siyasi içerikli uzun metrajlı bir filmin yapıldığını ve filminde feminist öğelerin bulunduğuna da ayrıca dikkat çekti.