GÜNCEL

Kürdistanda çözüm demokratik siyaset ile mümkündür

Parti meclis üyesi ve Cizre ilçe başkanı Sayın Serhan Seyyidoğlu’nun  MEBİBİNE HABER’ le yaptığı röportaj:

Serhan Seyyidoğlu: Kürdistanda çözüm demokratik siyaset ile mümkündür

mebibine Nis 12, 2016 KÜRDİSTAN0

Cizre’de son dönemlerdeki savaş ve yıkımın detaylarını Hak-Par Cizre ilçe başkanı Sayın Serhan Seyyidoğlu ile konuştuk.

Sayın  Seyyidoğlu biliyorsunuz son dönemlerdeki Cizre’de yaşanan ölüm ve yıkımın sebebi nedir.?

Cizre tarihi olarak Kürdistan’ın kalbidir. Cizre Mir Bedirxan’ın sancağından çok öteden beri gerek barışın ve  gerekse adaletin mihenk taşı olmuştur. Son yıkımı konuşacak olursak; Cizre’deki hendek savaşı Kürdistan ve Kürdistanlılara çözüm yerine yıkım ve talanı getirmiştir.  Sonuç olarak Cizre’de halk göçe zorunlu kalmış mal ve can kaybının odak noktası olmuştur. Dünya bu katliamları ve yanlış siyaseti görmemezlikten gelmiştir.

Hendek savaşı halka özgürlük yerine yıkım getirdi diyorsunuz sizce çözüm nasıl olmalıdır.

Gerek Cizre ve gerek bütün kuzey Kürdistan kentlerinde 100 yılı aşkın yaşanan acının adı Kürt sorunu olarak lanse edilmiştir. Temelinde asimilasyon ve yok sayma yatmaktadır. Çözüm zor değildir. demokratik bir çözüm elbette mümkündür. Çözüm eşit yurtaşlık temelinde Kuzey Kürdistan’a asgari federasyon hakkı tanımakla mümkündür.

Eşit yurtaşlıktan kastınız nedir?

Anadil eğitiminden ekonomik eşitliğe kadar her şeydir. Örneğin istanbuldaki bir İnsanın türkçe eğitim alması nasıl bir temel hak olarak kabul ediliyor ise. Kuzey Kürdistanda kendi anadili yani kürtçe eğitim almada bir temel haktır ve bu hak tanınmalıdır. bunun çözümüde az önce belirtiğim gibi federasyon ile mümkündür. Federasyon ise demokratik bir hak olarak silahsız olarak devlet tarafından Kürtlerle müzakere yolu ile  yani zaten hak olanı  tanımakla gerekli yasal düzenleme ile mümkündür.

Cizredeki savaş sonrası halkın durumunu bize kısaca açıklayabilirmisiniz.

Cizredeki  yıkım ve göç sadece evleri yıkmamış aynı zamanda morallerin çöküşünü beraberinde getirmiştir.  Örneğin biz dolaşıp halkın sorunlarını dinlerken, bir evin yıkımından çok evin ateşe verilmesi sonucu oluşan hayal kırıklığıdır. Düşünün bir evin 100 yıllık aile resim albümleri de yanmıştır.

Sileyman Cizîrî Mebibine 
Cizre

About Post Author