GÜNCEL

PAZARCIK’A KAMP GİRİŞİMİNDEN VAZGEÇİLSİN

 

PAZARCIK’A KAMP GİRİŞİMİNDEN VAZGEÇİLSİN
Maraş-Pazarcık yöresindeki köylüler günlerdir barışçı gösteriler yapıyorlar. Bunun nedeni Pazarcık’ın Sivricehöyük (Teronê jêrî) köyünün merasına ve çevredeki Alevi Kürt köylerinin arasına yapılmak istenen mülteci kampıdır.
Bu kamp 380 dönümlük bir alana yapılıyor ve 27.000 kişilik bir Suriyeli mülteci kitlesini barındırması planlanıyor.
Köylüler bu kampa yerleştirilecek Suriyeli mültecilerin El Nusra, IŞİD ve benzeri radikal gruplara mensup ya da sempati duyan kişileri kapsayacağından endişe ediyorlar. Bunların halen bulundukları kamplardan buraya taşınacağı ileri sürülüyor.  Böyle bir durumda kampın bölgedeki Alevi Kürt halkla sürtüşmelere ve vahim olaylara yol açabileceği belirtiliyor.

Bu girişimin, aynı zamanda bölgenin demografik yapısını değiştirmeye yönelik olduğu söyleniyor.
Böyle bir durumda, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan köylüler aynı zamanda meralarını da yitirecek ve ekonomik bakımdan çok güç duruma düşeceklerdir.
Bu nedenle hem Sivricehöyük hem de diğer çevre köyler halkı endişeliler ve kaygılarını söz konusu barışçı gösterilerle kamuoyuna ve hükümete duyurmaya çalışıyorlar,
Geçmişte Maraş olayları gibi acımasız saldırılara hedef olmuş bu insanların söz konusu kaygı ve endişeleri anlaşılır bir şeydir.
Suriyeli mültecilere uygun kamp yerleri bulmak ve bu insanları barındırmak elbette hükümetin görevidir. Ancak bunu yaparken mevcut hassasiyetleri de göz önüne almak ve yeni sorunlara yol açmamak gerekir. Suriyeli mültecileri bölgenin nüfus yapısını bozmaya yönelik planlara araç yapmak ise hoş görülemez.
Şu anda mülteci kampları genellikle sınır boyunda, Urfa, Antep, Hatay gibi illerdedir. Şimdi buna Maraş’ın Kürt Alevi bölgesi de ekleniyor. Oysa mülteci kitlesinin büyüklüğünü göz önüne alarak onları mümkün olduğunca ülkenin değişik bölgelerindeki uygun alanlarda yapılacak kamp yerlerinde barındırmak gerekir.
Tüm bu nedenlerle hükümetin halkın sesine kulak vererek bu yanlış plandan vazgeçmesini, Pazarcık’taki Alevi Kürt Köylerinin arazisine yapılmak istenen bu kamp girişimini iptal etmesini istiyoruz.
4 Nisan 2016
HAK VE ÖZGÜRLÜKLER PARTİSİ
HAK-PAR –BASIN BÜROSU


About Post Author