Başbakan Yardımcı Bülent Arınç HAK-PAR’ı ziyaret etti. Ziyarette açıklama yapan Arınç:”Çözüm süreci Türkiye için çok önemlidir. Türkiye’nin kronikleşmiş bir sorununu çözmek için bütün yurtseverler, ülkesini, milletini sevenler mutlaka iyi düşünmek, olumlu, pozitif davranmak ve olumlu kararlar almak durumundadır”
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Çözüm Süreci Türkiye için çok önemlidir. Türkiye’nin kronikleşmiş bir sorununu çözmek için bütün yurtseverler, ülkesini, milletini sevenler mutlaka iyi düşünmek, olumlu, pozitif davranmak ve olumlu kararlar almak durumundadır” dedi.
Hak ve Özgürlükler Partisini (HAK-PAR) ziyaret eden Arınç, 12-13 yıllık olan partinin başına çok şeyler geldiğini, Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmak istendiğini anımsatarak, mücadelesini demokratik, barışçıl yöntemlerle sürdürdüğünü kaydetti.
Hukukun üstünlüğüne inanan, özgürlükçü ve çoğulcu bir parti olan HAK-PAR’ın, 1,5-2 ay önce kongresini yaptığını hatırlatan Arınç, Genel Başkan Kemal Burkay’ın yerine Fehmi Demir’in seçildiğini hatırlattı.
Demir’i geçmişten bu yana tanıdığını ifade eden Arınç, ziyaretinin birinci amacının, büyük kongresini yapmış HAK-PAR’ı tebrik etmek ve bundan sonraki çalışmalarında başarılar dilemek olduğunu söyledi.
Ziyaretin ikinci sebebinin ise Burkay’la görüşmek olduğunu dile getiren Arınç, şunları kaydetti:
“Kısmet olursa fırsat bulabilirsek, ülkemizin içinde bulunduğu sorunları, temelde Kürt sorununu, çözüm sürecini, bu konuda yapılabilecek işleri, kendilerinin buna olacak katkılarını, kendi ağızlarından duymak istiyorum. Biz, Hak ve Özgürlükler Partisi ile geçmişte de görüşürdük, bazen genel başkanıyla, bazen diğer arkadaşlarımızla. Ama bu genel merkezlerinde, bir resmi ziyaret olarak lütfen kabul edin. Buna benzer ziyaretlerimizi, eğer Kürt kimliği üzerine siyaset yapmayı tercih etmiş partilerimiz varsa ve bunlar şiddeti, silahı reddederek, barışçı yöntemlerle bu işi yapacaklarsa onlarla da samimi diyalog içerisinde olacağız.
Çözüm Süreci Türkiye için çok önemlidir. Türkiye’nin kronikleşmiş bir sorununu çözmek için bütün yurtseverler, ülkesini, milletini sevenler mutlaka iyi düşünmek, olumlu, pozitif davranmak ve olumlu kararlar almak durumundadır. Ben, Hak ve Özgürlükler Partisinin bu konuda barışı tercih ettiğini, şiddetten uzak olduğunu, demokratik yöntemlerden vazgeçmediğini, evrensel hukuk prensipleriyle doğrudan ilgili yöntemleri seçtiğini biliyorum. Bugün de ben onlara birkaç cümle söyleyeceğim ama daha çok onların bazı konular üzerindeki düşüncelerini alacağım.”
“TASLAĞI GÖRMEDİM”
Konuşması sırasında, duvarda asılı duran HAK-PAR Onursal Genel Başkanı merhum Abdülmelik Fırat’ın fotoğrafını işaret eden Arınç’ın, “Şimdi sol tarafıma bakınca rahmetli Abdülmelik Fırat’ı gördüm. Bir kadirşinaslık olsun, demek ki hep sağa değil, sola da bakmak lazımmış” demesi gülümsemelere neden oldu.
Fırat’ı sağlığındayken tanıdığını, birlikte siyaset yaptıkları rahmetli Necmettin Erbakan’ın da Fırat’ı çok sevdiğini anlatan Arınç, Fehmi Demir’den önce genel başkanlık yapan Bayram Bozyel’in ve Sertaç Bucak’ın da Türkiye için çok değerli siyasetçiler olduğunu kaydetti.
Abdülmelik Fırat’a, Allah’tan rahmet dileyen Arınç, ailesine, saygılarını, sevgilerini iletti.
Arınç, daha sonra, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
“Çözüm sürecinde sadece HDP’nin muhatap alındığına dair eleştiriler var. Bu ziyareti biraz da bu kapsamda değerlendirebilir miyiz?” sorusu üzerine Arınç, “Zaten görüşüyoruz ama bugünkü görüşmemiz sizlerin önünde oldu. Biz Kürt kimliği ile siyaset yapan, barışçıl amaçlar taşıyan, şiddeti, silahı reddeden, can ve mal emniyetini tehlikeye atmaktan kaçınan, pasif eylemi kabul eden, şiddetin ötesinde bütün bunları kendilerine ilke edinmiş hem siyasetçilerle hem platformlarla hem partilerle görüşüyoruz, görüşmeliyiz” dedi.
“KATKI SAĞLAYACAK KİM VARSA SÜRECE DAHİL EDİLMELİ”
“Çözüm süreci içerisinde örgütün, İmralı’nın ve sadece HDP’nin muhatap alınması eksik ve yanlıştır” diyenlerin olduğunu, kendisinin de buna katıldığını belirten Arınç, “Çözüm Süreci madem hepimizin konusudur, bu konu üzerinde söz söyleyecek, katkı sağlayacak kim varsa, onlar da sürece dahil edilmelidir, onların da düşünceleri, görüşleri mutlaka saygıyla karşılanmalı ve gereği yapılmalıdır. Bu ziyaretimi ister o kapsamda alın, isterseniz bir kongre sonrası bir nezaket ziyareti olarak alın” diye konuştu.
Bu konuda birbiriyle aynı programları benimseyen partileri ziyaret edeceğini belirten Arınç, bunlardan birisinin de yarın gerçekleşeceğini söyledi.
“Çözüm süreciyle ilgili bir İzleme Kurulu oluşturulması gündemde. Önümüzdeki tarihlerde HAK-PAR’dan da İzleme Kuruluna yada İmralı heyetine bir katılım olabilir mi?” sorusuna, Arınç, şu yanıtı verdi:
“Olabilir veya olmayabilir. Bir İzleme Kurulu olacaksa kimlerden teşekkül edecek, hangi görevi yapacak bu henüz netleşmiş değil. Ama prensip olarak bir süreç içerisinde böyle bir kurulun, çözüm sürecini sonuca ulaştırmak üzere gerekli olduğunu düşünürsek, böyle bir kurulu kuracağız. Bunlar kimler olacak? O tespiti yaparken şüphesiz geniş bir envanterimizden istifade edeceğiz.”