Halk mı idam cezasını istiyor
Son zamanlarda hükümet kanadı ve MHP idam cezasını yeniden iç hukukta canlandırmak istiyorlar. Gerekçe olarak da halk istiyor diyorlar!
İdamı isteyen halk mı istiyor, yoksa ciddi bir yönlendirme mi var. Görünen o ki, ciddi bir yönlendirme vardır. Halkın gerçek istemleri manipüle ediliyor.
Kuşkusuz on beş Temmuz darbecileri başarılı olsaydı hem sokak ortasında infazlar yapardılar hem de belki onlar da idam cezasını yeniden getireceklerdi. Fakat on beş Temmuz’da sokağa dökülen halk demokrasiden yana tutum takındıkları için canlarını ortaya koydular.
Çağımızda demokrasi demek sadece seçimle siyasi iktidarın el değiştirmesi demek değildir. Dar anlamda halkın kendi kendini yönetmesi olan demokrasi, geniş anlamda, çoğulculuktur, farklılıkların bir arada yaşama kültürüdür, İnsan Haklarına dayalı, hukukun üstünlüğünün sağlandığı, yönetilişimin esas alındığı yönetme tarzıdır. Kimsenin, ötekileştirilmediği siyasal rejimdir.
İnsanın en temel hakkı yaşam hakkıdır. Meşru müdafaa ve zaruret hali dışında kimsenin yaşam hakkına kast edilemez. Oysa idam mahkumları son derece soğuk kanlıca infaz ediliyorlar. Ortada ne zaruret hali ne de meşru müdafaa durumu oluyor. İdam bir ceza değil, bir tasfiyedir. Telafisi olmayan, düzeltme şansı vermeyen bir metot. Adli hatayı telafisiz hale getiren bir uygulama.
Hükümet halkın her istediğini yapıyor mu?
Yoksulluk halen toplumumuzda büyük bir sorun. Halk yoksul kalmak istediği için mi yoksul kalıyor?
İşsizlik diğer bir kanayan yara. Resmi verilere göre işsizlik oranı % 12’nin üzerinde. Gençler arasında bu oran %20 civarında. Halk mı istiyor?
Bu ülkede halen ciddi alt yapı sorunları vardır.
Hükümet yanlısı olmayanların kamudan ihale alma şansı yoktur. Kamu hizmetlerine alımda fırsat eşitliği diye bir şey kalmadı. Hemen her sınava her ihaleye fesat karıştırılıyor. Bunu da mı halk istiyor?
İç barışımızı bir türlü tesis edemiyoruz. Toplumda kutuplaşma öyle bir boyuta varmış ki ortadan kopmak üzeredir. Farklı bir ses, ayrı bir düşünce duyulmak istenmiyor. Tüm muhalif basın ve yayın susturulmuştur. Herkes yerinde sinmiş durumda. Sadece iktidar yandaşları ortada boy gösterebiliyorlar. Sadece yandaş olan basının tek yanlı çığırtkanlığı, enformasyon mu yoksa dezenformasyon olduğu anlaşılmayan tek sesliliği ile karşı karşıyayız.
Eğer özgür bir ortamda İdam cezası aleyhindeki görüşler gerekçelendirilirse, halk idamın ne kadar insanlık dişi bir uygulama olduğunu anlarsa, desteklemez. Siyasi iktidar galiba halktan sadece sempatizan ve militanlarını anlıyor. Öyle ya, farklı olanlar neden halk sayılsın ki?
Halk ekmek, aş, refah, kalkınma, barış ve demokrasi istiyor. Anadilde eğitim istiyor.
Kürt sorunun çözümünü istiyor. Demokrasinin gelişmesini istiyor.
Üretim potansiyellerinin devreye konulmasını, ekonominin canlandırılmasını istiyor. Kavgasız gürültüsüz, bir huzur ortamı istiyor. Halk adalet istiyor, idam istemiyor. Yaşamak istiyor, ölmek istemiyor.
Halkı duymak istiyorsanız şayet!
02.11.2016
Av.Abdulmenaf KIRAN
HAK-PAR Gnl. Bşk. Yrd.