Sara Omar, 2001’den beri Danimarka’da yaşıyor. Kürdistan’da doğup büyüdü, ancak 1990’ların sonunda savaş nedeniyle oradan kaçmak zorunda kaldı.
Sara Omar, siyaset bilimi alanında yüksek lisans öğrencisidir, Sanat ve Küreselleşme Uzman Danışma panelinde yer almaktadır ve Danimarka’daki bazı kadın örgütleri ve derneklerinin yönetim kurulu üyesidir.
Sara Omar, 2017 ve 2018’de The Death Washer ile Okur Kitap Ödülü’nü kazandı.
Çalışmaları özellikle eleştirel gazeteciliği yansıtan 1980 yılından bu yana gazeteci, yazar, fotoğrafçı ve karikatüristlere verilen Ekstra Bladet onursal ödülü olan ‘Yılın Galibi’ ödülüne layık görüldü. Ayrıca BogForum’un 2018 Debutant Ödülü için kısa listeye alındı ve 2019’da Martin Andersen Nexø Vakfı’nın edebiyat ödülünün yanı sıra İnsan Hakları Ödülü’nü aldı.
2020’de Sara Omar, The Shadow Dancer romanıyla kitapçıların ödülü olan Altın Defne’ye layık görüldü.
Sara Omar’ı tebrik ediyor, başarılarının devam etmesini diliyoruz.
HAK-PAR Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Sultan Söylemez’in Kürdçe, Danca ve Türkçe yazdığı tebrik mektuplarını sizlerle paylaşmaktan onur duyarız.
HAK-PAR BASIN BÜROSU
…… Söylemez’in Kürdçe, Danc ve Türkçe yazdığı mektubu paylaşmaktan onur duyarız.
Sayın Sara OMAR,
Öncelikle belirtmek isteriz ki; Kürdlerin yaşadığı bir trajediden, Halepçe katliamından küçük bir çocuk olarak kurtulup, ülkenizden uzakta Danimarka da önemli bir ödül olan Altın Defne Edebiyat Ödülünü almış olmanızdan biz Kürd kadınları gurur duyduk, sizi tebrik ediyoruz.
Her savaşta olduğu gibi coğrafyamızda süregelen savaşın da kurbanları ne yazık ki kadınlar ve çocuklar olmaktadır. Kürd Ezidi kadın ve çocukların yaşadığı trajedi bunun en son örneğidir. Hala birçok kadın ve çocuk IŞİD barbarlarının elinde tutsaktır.
Mazlum Kürd halkının sesini duyarsız kalan dünyaya duyurmuş olmanız çok kıymetli.
Bizler Kuzey Kürdistan da yaşayan kadınlar; anadilini kullanmaktan dahi mahrum olarak yaşamaktayız. Hergün 3-4 kadın erkekler tarafından öldürülmektedir. Çocuk yaşta evlendirilme, berdel, kuma hala Kürd kadının kaderi olarak görülmekte. Bu gelenek ve göreneklerin cenderesine sıkışmış kadınlar kurtuluşu intihar etmekte görüyor, canına kıyıyor. Yıllardır yurdundan zorla göç ettirilen Kürd kadını, dilini bilmediği büyükşehirlerde sosyal yaşamın dışında kalmakta, anadilinde eğitim alamayan çocuklar dilini unutmakta, anneleriyle ilişki ve diyalogları kesintiye uğramaktadır.
Ayrıca, dünya kamuoyunun da izlediği üzere; bizi yönetenler en temel insan haklarından bizi mahrum bırakırken, kadınları bu zulümden korumak yerine, kadını korumaya yönelik imzaladıkları uluslararası sözleşme olan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile içi Şiddetin Önlenmesi ve Bununla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden (İstanbul Sözleşmesi) bir gecede imzasını çektiğini açıklamıştır. Bu kadınları korumasız bırakan bir adımdır.
Biz Hak ve Özgürlükler Partisi / HAK-PAR Kadın Komisyonu; Türkiye de en temel insan hak ve özgürlüklerimizin güvence altına alınması için, kadın aleyhine olan bu ve benzer adımları, uygulamaları kabul etmiyor ve kadın aleyhine olan toplumsal ve sosyal değerlere karşı da mücadele ediyoruz.
Sizin özgürlük yolundaki çabalarınız ve elde ettiğiniz başarılar bu mücadelemizde bize umut ve güç vermektedir.
HAK-PAR KADIN POLİTİKALARINDAN SORUMLU GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SULTAN SÖYLEMEZ
***
Kære Sara Omar,
Først og fremmest vil vi gerne sige, at vi kurdiske kvinder er stolte af dig. Vi
lykønsker dig med det faktum, at du som et lille barn overlevede tragedien, Halabja-massakren, som kurderne oplevede og derefter modtog Golden Laurel Literature Award – en vigtig pris i Danmark langt fra dit hjemland.
Som i enhver krig er ofrene for den igangværende krig i vores område
desværre kvinder og børn. Tragedien på kurdiske og yazidiske kvinder
og deres børn er det seneste eksempel på dette. Mange kvinder og børn
holdes stadig fanget af IS-barbarerne.
Vi sætter stor pris på, at du har oplyst de kurdiske kvinders forhold til
den ligeglade verden. Vi kvinder, der bor i det Nordlige Kurdistan (Tyrkiet)
har ikke engang mulighed for at læse og skrive på vores modersmål, og dagligt bliver tre-fire kvinder dræbt af deres mænd.
Børneægteskab, berdel og bigami ses stadig som kurdisk kvinders skæbne.
Fælles ved disse skikke og traditioner er, at kvinder ser dét at begå selvmord som frelse. Kurdiske kvinder har været tvunget til at migrere fra deres hjemland i årevis. Børn, der ikke kan få uddannelse på deres modersmål, glemmer deres sprog. Forhold og dialog med mødre bliver brudt.
Udover det, mens offentligheden følger med; dem, der styrer os er også dem, som fratager os de mest basale menneskerettigheder. I stedet for at beskytte kvinder meddelte Tyrkiet, at de har trukket sig fra den internationale konvention
om forebyggelse og bekæmpelse af vold i hjemmet (Istanbul-konventionen), hvilket
er den konvention, de engang underskrev. Dette efterlader kvinder ubeskyttet.
Vi er Partiet for Rettigheder og Friheder/HAK-PAR-kvindekommisionen, og vi arbejder for at beskytte vores mest basale menneskerettigheder og friheder i Tyrkiet. Vi accepterer ikke, at disse skridt mod kvinder tages, og vi kæmper imod aftaler og regler, der strider mod kvinders sociale værdier.
Din indsats og præstationer på frihedsstien giver os håb og styrke i
denne kamp.
Vicepræsident,
Sultan Söylemez, ansvarlig for HAK-PAR kvindepolitik
***
Brêz Sara OMAR;
Tu weke zarokekê biçûk ji trajediyeke ku li ser Kurdan hatiye kirin, ji qetlîama Halebceyê filitiyî û bêçare ji welatê xwe dûr li Denmarkê mezin bûyî. Tevî van şertên zehmet te hewl da û bi saya xîreta xwe ji Wêjeya Defneya Zêr xelat wergirt. Em wek jinên Kurd bi xelata ku te girt gelek serbilind in û te ji dil û can pîroz dikin.
Weke hemû şerên qirêj, di şerê li ser erdnigariya me de pêşî jin û zarok qurban dibin. Trajediya jin û zarokên Ezîdî mînaka vê yekê ya dawî ye. Mixabin hêj gelek jin û zarokên me yên Ezîdî di dest wan hovên DAÎŞê de, hatine dîl girtin.
Hemû dinya li ber zilma li ser Kurdan bêdeng e lê te dengê wan gihand cîhanê. Ev yek ji bo me tişteke gelek biqîmet e.
Em wek jinên Bakurê Kurdistanê, ji mafê zimanê zikmakî bêpar in. Her roj 3-4 jin ji aliyê mêran ve tên kuştin. Keçikên me di salên biçûk de tên zewicandin, dibin berdil û dibin hewî. Jin û keçikên me li ser navê kevneşopiya bav û kalan, di malê de ase mane; yên ku dixwazin ji zilma li ser xwe xilas bibin jî bêçare xwe dikujin. Hûn jî zanin, Kurd ji ber zordestiyên ekonomîk û civakî koçî bajarên mezin dikin; jinên me yên ku Tirkî nizanin li metropolan ji civakê dûr dijîn, zarokên me yên ku nikarin di zimanê xwe yê dayikê de perwerdeyê bigirin mixabin Kurdiyê hîn nabin û yênku dizanin jî ji bîr dikin. Bi vî awayî sed car mixabin têkîliya nifşên nû û mezinan qût dibe.
Ligel van pirsgirêkan; wekî ku hemû cîhan jî dibîne, ji ber polîtîkayên li herêmê em jin ji mafên mirovan ên sereke bêpar in. Di şevekê de ragihandin û gotin em îmzeya xwe ya li ser Peymana Stenbolê ya ku mafên jinan diparêze û pêşî li ber zilma li ser jinan digire, betal dikin. Bi vî awayî hêzeke ku jinan diparêze bi gotineke wan tune bû.
Em wek Komîsyona Jinên Partiya Maf û Azadiyan / HAK-PARê ji bo ku li Tirkiyê maf û azadiyên jinan ên sereke bên parastin hewl didin, gav û sepandinên li dijî jinan ên wekî vê û yên din qebûl nakin; li hemberî bîr û baweriyên kevn ên li dijî jinan têdikoşin.
Brêz Omar; hewla te ya di vê riya azadiyê de û serkeftina ku te bi dest xistî, di riya me de hêviya me xurt dike û hêz dide me.
SULTAN SÖYLEMEZ
ALÎKARA SEROKÊ GIŞTÎ YÊ PARTIYA MAF Û AZADÎYAN / BERPIRSA POLÎTÎKAYÊN LI SER JINAN
https://www.facebook.com/authorsaraomar/videos/268246354435026/