GÜNCEL

NEWROZ RESMİ BAYRAM İLAN EDİLMELİ!

Kürd halkının ulusal bayramı Newroz 2633 yıldır kutlanan, dünyanın en eski bayramlarından biridir. Bu nedenle UNESCO tarafından en eski ve en süreklilik gösteren bayram olmasıyla dünya mirası olarak kabul edilmiştir.

Medlerin devamı olan Kürdler için Newroz, Yeni Gün anlamına gelmektedir. Yeniden doğuş, yeni bir yaşam, yeni bir dünya, kötülüğün son bulduğu, iyiliğin güzelliğin ve özgürlüklerin başladığı bir başlangıç, mutlu ve huzur dolu yeni bir hayatın başladığı gün anlamını taşır Newroz. Bu bayramın bilince çıkan en önemli olgusu özgürlük ve kurtuluş olgusudur. Bu anlamda Kürdler için Newroz çok daha manidar bir festivaldir. Kürdlerin felsefesinde ve yaygın inancında ise kötüye ve zalime karşı direnme vardır. Zulme boyun eğmeme esastır. Bu nedenle Newroz Kürdler için aynı zamanda direniş ve mücadeleyi de çağrıştırır.

Kuşkusuz ki, bugün, dünyanın değişik birçok coğrafyasında 21 Mart günü değişik festival, bayram, şölen ve karnavallar yapılmaktadır. Birçok atlasta bu şölenlere “Nevruz” deniliyor. Kimileri demir dövüyor, kimileri yumurta tokuşturuyor, kimileri de yeni yıl ya da bahar bayramı olarak kutluyor. Bu farklılıklar Newroz’u sahiplenerek kültürel miraslarını zenginleştirmeyi isteyen halkların refleksleridir. Tıpkı Kürd efsanesi Mem û Zîn’de olduğu gibi. Her ulus dünyaya etki bırakmış destanların kendi versiyonlarını yaratabilir, yazabilir. Ama asıl olan efsanenin kaynağı ve gerçek sahibinin kim olmasıdır.

Newroz bir Kürd efsanesidir ve Kawa’nın direniş ruhu ile bütünleşmiştir. Mitolojik, etimolojik anlam ve içerik bakımından “Nevruz” adı ile kutlanan hiç bir festival gerçekte Kürd Newroz’u gibi değildir. Bazılarının NEWROZ yerine “Nevruz” demeleri bile Kürd Newroz’unun ayrı olduğunun kabulüdür.

Bilindiği gibi, Farslar, Afganlar, Beluciler, Tacikler, Osetler, Tat ve Talişler eş aryanlar olarak bilinen halklardır ve onlarda Newroz’u bayram olarak görürler. Ancak bu bayramı, bu halklardan her biri kendi ulusal değerler toplamı olan mitolojilerine göre uyarlamış ve kültürel bir dokuya kavuşturmuştur. Bir tek Kürdler Newroz’un içeriğine hiç dokunmadılar. Çünkü Newroz zaten özbeöz bir ulusal Kürd bayramıdır ve tüm figürleri bunu göstermektedir.

Bugün dünyamız COVİD-19 salgın tehdidi altındadır. Ne yazık ki salgın ülkemizi de etkisi altına almıştır. Bu koşullarda Newroz’u kırlarda, halaylarla kutlamak istesek de bu pek olanaklı görünmüyor, ayrıca da isabetli değil. Newroz halkımızın tarihinde önemli bir kültürel mirastır. Güzel günlerin müjdecisidir.

Ulusal özgürlük ve kurtuluş motifleri ile bezenmiş olan Newroz Kürd halkının övünç kaynağıdır.

Newroz’un ruhunda zorbalığa karşı özgürlük, kötülüğe karşı iyilik, karanlığa karşı aydınlık vardır. Newroz yeni bir başlangıçtır tüm Kürdler için. Kürdün yaktığı Newroz ateşi özgürlüğün meşalesidir.

Son yıllarda Türkiye de Newroz bayramına paydaş olduğunu göstermektedir. Bu nedenle buradan parlamentoda grubu bulunan partilere çağrımızdır:

Newroz resmi bayram olmalıdır. Newroz’u resmi bayram ilan edin.

Yaşasın Newroz!

Yaşasın Özgürlük!

19/03/2021
HAK-PAR BASIN BÜROSU

About Post Author