HAK-PAR Kadın Kolları 6 Mart 2021 Cumartesi akşamı zoom üzerinden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. 20 kadının katıldığı toplantı Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sultan Sezer Söylemez’in konuşmasıyla başladı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün tarihçesini anlatarak konuşmasına başlayan Söylemez, ‘’164 yıldır erkek egemen sisteme karşı kadınlar olarak eşit işe eşit ücret talep ediyoruz. Kadınlar bu uğurda çok yol kat etti, ancak dünya hala kadınlar için güvenli bir alan değil. Çok katledildik’’ diye konuştu.
Toplumsal, cinsel, sınıfsal ve ulusal baskının Kürd kadınları üzerinde devam ettiğini söyleyen Söylemez, ‘’Türkiye’de kadına yönelik şiddet çok ciddi boyutlara ulaşmıştır. Kürd kadınının ulusal kimliği devlet tarafından inkar edilirken, toplumsal olarak da, gelenek, görenek, kuma, berdel, çocuk evlilikleri gibi onlarca sorun karşısında tek başına bırakılmıştır. Çaresiz kalan Kürd kadınlarının son yıllarda intiharı kurtuluş olarak’’ gördüğünü belirterek, intiharla yaşamını yitiren kadın sayısındaki artışa dikkat çekti. Söylemez’in ardından HAK-PAR Parti Meclisi üyesi Yıldız Timur, Tarihte Kürd Kadın Şahsiyetleri başlıklı bir sunum yaptı.
Kürd ulusal mücadelesinde ve sanatta kahramanlık hikâyeleriyle öne çıkabilmiş Kürd kadınlarının yaşamlarından bazı bölümler aktaran Timur, Kürd kadınının tarih boyunca milli mücadele içerisinde yer aldığını, sonsuz inanç ve cesaret gösterdiğine vurgu yaparak şöyle devam etti;
‘’1900’lü yıllarda ilk Kürdistan Kadın Birliğini kuran Mina Qazi’nin yaşamından başlayarak, sürgün, göç, zulüm ve baskıya rağmen hayatı boyunca Kürdçe’den başka bir dil kullanmayan Nesrin Bedirxan’a, cesareti, aklı ve yiğitliği ile Kürd milli mücadelesine bizzat katılıp, kadınların milli uyanışı için eşsiz bir propaganda yürüten Zarife Xanım’a, tarihte ilk kez uluslararası bir platforma Kürdistan bayrağı ile katılan Rewşan Bedirxan’a, isyanlara, başkaldırılara eşleri ve çocukları ile katılıp onlarla can veren Gülnaz ve Besê Xanımlara, yiğitliği ve cesareti ile Kürd ulusal mücadelesinde yer alan ve bu uğurda idam edilen ilk Kürd kadını olan Leyla Qasım’a, ve daha nice isimsiz Kürd kadınının tarihteki cesaret dolu yaşamları bizlere yol göstermektedir’’ diye konuştu.
Kürd kadınlarının sanat alanında da gösterdiği başarılara dikkat çeken Timur, bu isimlerden bazılarını da aktardı. İsimleri ve eserleri günümüze kadar ulaşabilmiş kadınlardan Sûsikê Simo, Ayşe Şan, Meryem Xan, Dengbej Gazın’ı anmadan geçemeyiz diye konuştu.
Timur’un ardından anma etkinliği, sırayla söz alan kadınların görüşlerini ifade etmesiyle devam etti.
Namus cinayetlerinin politik olduğunu belirterek, sözlerine başlayan Necla Çamlıbel, Kürdlerin isyanlar ve katliamlarla dolu tarihlerinde dün o cephelerde yerini alan Kürd kadınının, bugün daha farklı alanlarda üretimin, yaşamın içerisinde yer aldığını belirtirken, Şair Med Reşiyan ise, kadınların kendi sorunlarının farkına varması ve bireysel haklarını savunarak kadın mücadelesinde yer almasının önemine vurgu yaptı.
Almanya ve İsveç’ten katılan HAK-PAR’lı kadınlar ise; Avrupa ülkelerinin görece gelişmiş olduğunu ancak, kadın cinayetleri ve şiddetin oralarda da yaşandığını, ülkeden gelen erkeklerin kadının gelenekçi yaşam ve davranışı burada da devam ettirmesini istediklerini, kadınların itirazı nedeniyle de boşanma vakalarında artışın görüldüğünü paylaştılar. Ülkede yakını olanların, yurtdışına o erkekleri getirebilmek için küçük yaştaki kızları rızası dışında evlendirdiklerini, bunun çok ciddi çatışma ve şiddet sorunlarını beraberinde getirdiğine dikkat çektiler.
Toplantıda söz alan HAK-PAR Artuklu İlçe Başkanı Rahime Topçu da, toplumda erkek egemenliğinin hala nasıl etkili olduğunu, kadınların giyimlerinden ötürü şiddete uğradıklarını ve bu gerekçelerle nasıl öldürüldüklerini tanıklıklarıyla birlikte aktardı.
Tüm kadınların görüşleri ile anlam bulan anma, kadın şairler Med Reşiyan ve Zelal Kıran’ın kadın ve yaşam konulu şiirleriyle daha da renklendi.
İsveç’te yaşayan sanatçı arkadaşımız Gülşen Çetin ve eşi Orhan Çetin’in verdiği mini müzik dinletisiyle son buldu.
HAK-PAR BASIN BÜROSU