Hak ve Özgürlükler Partisi Parti Meclisi 4.11 2018 tarihinde, Ankara, Genel Merkez’de toplanarak gündemindeki konuları görüştü ve aşağıdaki sonuç bildirisini kamuoyu il paylaşmayı kararlaştırdı.
Basın ve Kamuoyuna
Irak Merkezi Hükümetini İran’ın nüfuzuna terk eden, Güney Kürdistan’ın başta Kerkük olmak üzere pek çok kentinin İran’ın örgütlediği ve finanse ettiği terör yapılanmalarına, Haşti Şabi’ye bırakan, Sömürgeci bölge devletlerinin Güney Kürdistan’a yönelik saldırgan politikalarını seyretmekle yetinen ABD , İran’a karşı 2015’ te imzaladığı nükleer antlaşma nedeniyle kaldırdığı tüm yaptırımları yeniden başlattı.
Kürt karşıtı politikaları ile, Doğu Kürdistan’da idamlar ve ağır insan hakları ihlalleri, Güney Kürdistan dahil neredeyse tüm Ortadoğu’nun istikrasızlaştırılması, terör örgütlerinin desteklenmesi ile öne çıkan sömürgeci İran rejimine karşı uygulanacak bu yaptırımlar giderek artacak, gerilimi tırmandıracak ve ciddi sonuçlar üretecektir.
Ortadoğu’da zaten var olan ve giderek artacağı aşikar olan bu gerilim ortamında Güney Kürdistan seçimlerini yaparak hükümet kurma çalışmalarını sürdürüyor.
HAK-PAR Parti Meclisi “Bağımsızlık Referandumu” sonrasında, Kerkük, Şengal ve diğer bölgelerin Haşti Şabi ve Irak ordusuna peşkeş çekilmesi gibi, geçmişte yaşanan olumsuz deneyimleri de göz önünde bulundurarak Kürt halkının özlem ve taleplerine karşılık verecek güçlü bir hükümetin kurulmasının bir an önce gerçekleşmesinin önemini vurgular.
Ancak milli hassasiyeti yüksek, güçlü, istikrarlı bir Hükümet Kürt halkının aleyhine çalışan iç ve dış şer güçlerin oyununu boza bilir ve halkımızın aleyhine sonuçların önüne geçebilir.
HAK-PAR Parti Meclisi, ciddi ekonomik krizle karşı karşıya olan Türkiye’yi, bölgeyi terörize eden ve İran’ın nüfuz alanına terk eden politikalarını gözden geçirmeye, Kürt karşıtı politikalarından vazgeçerek, petrol ve doğal gaz imkanları açısından devasa olanaklara, geniş bir pazara sahip olan Güney Kürdistan bölgesi ve hükümetiyle karşılıklı çıkarlara dayalı iyi komşuluk ilişkileri geliştirmenin Türkiye’nin de yararına olduğuna dikkat çekmektedir.
Kürt karşıtlığı üzerinden yürütülen hem iç politikaların hem de Irak ve Suriye politikasının en çok Türkiye’ye kaybettirdiği görülmelidir.
Öte yandan HAK-PAR Parti Meclisi Türkiye’de gündemin ilk sıralarına yerleşen 31 Mart 2019 da yapılacağı ilan edilen yerel seçimleri ve izlenecek politikaları ele aldı;
Öncelikle belirtiriz ki; seçimler adil ve eşit koşullarda, tam bir özgürlük ortamında yapılmalı ve sandıktan çıkan sonuçlara saygı gösterilmelidir. İktidarların meşruluğu da iç barışın inşası da buna bağlıdır.
Görünen o ki Türkiye de yerel seçim politikaları bir kez daha Kürt karşıtlığı üzerinden ırkçı, ötekileştirici bir söylemle kutuplaştırılarak sürdürülecek, Kürtlerden de kendi taleplerinden vaz geçerek Kürt karşıtlığı temelinde şekillenen kutuplardan birinin peşine takılması istenecektir.
Kürtler açısından bir kez daha adil ve demokratik olmayan koşullarda yapılacak bu seçimlerde de. Kürt yurtsever partileri ya seçimlere sokulmayacak ya da bin bir engelle etkisiz kılınmaya çalışılacaktır.
Hak ve Özgürlükler Partisi örgütlenme çabalarını ve önüne konan engelleri aşma çabasını sürdürecek, Kürt karşıtlığı üzerinde şekillenen hiçbir bloğa dahil olmayacak, Kürt halkının haklı ve meşru taleplerini öne çıkarma politikasını sürdürecek ve Kürt halkını seçeneksiz bırakmayacaktır.
HAK-PAR Kürt yurtseverlerini bu süreçte de Kürt halkına zarar veren projelere eklemlenme çabalarına, savrulmalara karşı duyarlı olmaya, milli demokratik politikalarda buluşmaya davet etmektedir.
Hak ve Özgürlükler Partisi
Parti Meclisi