HAK-PAR 7. Olağan Kongresi yoğun bir katılımla yapıldı |
Refik Karakoç yeniden Genel Başkanlığa seçildi. HAK-PAR’ın 7. Olağan Kongresi 22 Ekim 2017 tarihinde, Ankara’da Nazım Hikmet Kültür Merkezinde, yurt içi ve yurt dışından birçok katılımcı, delege ve misafirin yoğun katılımıyla yapıldı. Polisin keyfi tutumu nedeni ve güvenlik önlemleri bahanesiyle kongre normal saatinden iki saat sonra başlayabildi. Salonun güvenliğini sağlama bahanesiyle girişleri kapatan polisin, esas olarak salonun iç düzenlemesi için asılan Barzani posteri, Kürdistan bayrakları ve bazı flamaları toplayarak el koyduğu anlaşılmıştır. Duruma itiraz eden HAK-PAR”lılardan iki kişi gözaltına alındı. Kongrede tüm konuşmacılar, Irak, İran ve Haşdi Şabi teröristlerinin Kürdistan’na yaptıkları saldırılarını kınayarak, Güney Kürdistan için dayanışmalarını ifade ettiler.
HAK-PAR Genel Başkanı Refik Karakoç kongrede ilk konuşmacıydı. Konuşmasına Kürdistan Bölgesi’ndeki Irak, İran ve Haşdi Şabi saldırıları kınayarak başlayan Karakoç, kimse Kürt halkının iradesini yok sayamayacağını söyledi. Karakoç, “Kürtler kendi kendilerini yönetmek istedi, kaderini tayin etme hakkını kullandı. Kürt halkı referandumda bağımsızlığa yüzde 93 ‘Evet’ dedi. Biz sonuna kadar halkımızın yanındayız. Kimse Kürt halkının bu iradesini kıramaz ve yok sayamaz” dedi. Konuşmasının devamında, HAK-PAR”ın bir birlik projesi olduğunun altını çizen Karakoç, HAK-PAR”ın kapılarının tüm yurtsever, demokrat, barıştan özgürlükten yana olan herkese açık olduğunu yineledi.
HAK-PAR 7. Olağan Kongresinde konuşan eski Genel Başkan Kemal Burkay da, Kürdistan Bölgesi’ndeki gelişmeleri değerlendirdi. Kürt halkının burada demokratik bir referandum ile ortaya koyduğu özgür iradesine karşı Türkiye, İran ve Irak’ın sert tepki göstermesini eleştiren Burkay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kürdistan Bölgesi bir demokrasi adası gibidir” “Kürdistan Bölgesi ki Irak Bölgesinden farklı olarak bir demokrasi adası gibidir, güvenlik bakımından da öyledir, özgürlükler açısından da öyledir. Yani Kürtler kısa bir zamanda kendi bölgelerinde nispeten ileri Irak’ın bütününden farklı bir yaşam kurmasını başardılar. Kürtlerin yanı sıra oradaki Türkmenler, Araplar veya farklı inançlardan mesela Êzdî Kürtler, Hristiyanlar, kendilerini özgür hissediyorlar çünkü kimsenin üzerinde baskı yok. Herkes, siyasi partilerini kurabiliyor mesela Türkmen partisi kuruluyor, kolejleri var. Özgürce eğitim yapıyorlar kendi dillerinde. Hem inanç hem de kültür bakımında kimsenin üzerinde baskı yok. Zaten referandumdan sonra Kürdistan’daki komisyon bir açıklama yaptı. Kürdistan federal olacak dendi. Yani Kürdistan’ın kendisi de federal olacak. Küçük diller bile resmi diller olarak kabul edilecek. Bu da gösteriyor ki, Kürdistan daha şimdiden demokrasi adası. Peki buna niye tepki gösterdiler. Güney Kürdistan’ın komşuları Türkiye, İran, Irak niye buna bu kadar tepki gösterdiler, ne oluyor? Neymiş Irak bölünecekmiş. Irak zaten bölünmüş. Ne ile yapıştıracaksınız?” Kürdistan”da bir referandum yapıldı, %93 oranında evet çıktı. Buna saygı göstermek gerekmiyor mu? Türkiye”de %51 ile başkanlık sistemi getirildi. O da tartışmalıydı. Ayıp denilen birşey vardır, %51 bile olup olmadığı belli olmayan bir referandum sonucunu “atı alan Üsküdar”ı geçti” diyorsunuz. Burada %93 evet oyu var buna neden saygı duymuyorsunuz? Kürdistan halkının iradesine saygı gösterilmeli.. “ Yapılan konuşmalar dan sonra faaliyet ve mali raporların okunup değerlendirilmesine geçildi. Daha sonra organların seçimine geçildi. Yapılan seçimlerde yeni Parti Meclisi üyeleri belirlenirken, Genel Başkanlık için tek aday olan Refik Karakoç yeniden Genel Başkanlığa yeniden seçildi.
HAKPAR 7.OLAĞAN KONGRESİ KARARLARI KARAR 1 Kongremiz; 25 Eylül 2017 tarihinde Kürdistan Federe Bölgesi’nde gerçekleşen ve % 93 oyla kabul edilen bağımsızlık referandumunu meşru görür ve destekler. Başta Türkiye olmak üzere tüm bölge devletlerini Kürt milletinin kendi kaderini belirleme hakkına saygılı olmaya, düşmanca, saldırgan tutumdan vaz geçmeye çağırır. ABD, Rusya AB ülkeleri başta olmak üzere tüm dünya devletlerini, 1.Dünya Savaşından bu yana ülkesi parçalanarak statüsüz bırakılan Kürt halkının 25 Eylül 2017 tarihinde referandum yolu ile ortaya çıkardığı bağımsızlık iradesini tanıyarak 100 yıllık haksızlığı giderici adımlar atmaya çağırır. KARAR 2 Kongremiz; Mezhepçi Irak Merkezi hükümetinin ve İran’ın finanse ettiği paramiliter terör örgütü Haşti Şabi nin başta Kerkük olmak üzere Kürdistan federe Bölgesi topraklarına yönelik işgalini protesto eder. Irak Merkezi Hükümeti ve Haşti Şabi terör örgütü Kürdistan’dan derhal çekilmelidir. Kongremiz, Ülkesinin savunması için fedakarca mücadele eden Kürt halkını selamlar, kahraman Peşmerge ile en yüksek dayanışma içinde olacağını ilan eder. KARAR 3 Kongremiz; Suriye ‘de ve İran’da Kürdistan halkının özgürlük mücadelesini destekler. Batı Kürdistan’da PYD’nin sekter, tekçi, farklı Kürt örgütlerine yönelik baskıcı tutumunu kınar, Kürdistan toprakları dışındaki kentlerde Kürtlerin savaşa sürülmesinin yaratacağı olumsuz sonuçlara dikkat çeker, Kürt örgütleri arasındaki anlaşmazlıkların DUHOK mutabakatı çerçevesinde giderilerek ulusal politikalarda mücadele birliğinin örülmesi çağrısında bulunur. KARAR 4 Kongremiz Türkiye devletini, sınırları içinde yaşayan 25 milyon kürdün haklı ve meşru taleplerine kulak vermeye, bu güne dek sürdürülen ve sadece ağırlaşmasına neden olan askere havale etme ve bastırma siyasetinden, geleneksel ret ve inkâr ve asimilasyon politikalarından vaz geçmeye, Kürt sorununun eşitlikçi, barışçıl demokratik çözümü için adım atmaya çağırır. KARAR 5 Kongremiz; Türkiye’nin normalleşmesi, demokratikleşme önündeki barikatların kaldırılması ve özgürlükçü bir ortamın yaratılması için öncelikle Olağan Üstü Hal rejiminin sonlandırılması çağrısında bulunur. KARAR 6 Kongremiz; tüm Kürt örgütlerinin temel ve vaz geçilmez insan haklarından olan Anadilde eğitim, Kürtçenin resmi dil olması dahil, hayatın her alanında serbestçe kullanılması önündeki engellerin kaldırılması için etkin bir mücadelenin birlikte yürütülmesi çağrısında bulunur. KARAR 7 Kongremiz; Kürt halkının şiddeti esas alan kesimler dışında barışçıl, demokratik ve milli bir seçenek arayışı içinde olduğu tespitini yaparak Kürt yurtseverlerini, halkın sesine kulak vermeye, sorumluluklarını yerine getirmek üzere Kürt siyasetinin farklı kesimlerinin birlikte kurarak bu güne taşıdığı HAK-PAR’da birleşmeye çağırır.
7. OLAĞAN BÜYÜK KONGRE DE SEÇİLEN PARTİ ORGANLARI Genelbaşkan ; REFİK KARAKOÇ Parti Meclisi Asil Üyeler 1 A.LATİF EPÖZDEMİR 2 ABDULLAH ÇELEBİ 3 ABDURRAHİM AYDIN 4 ABDÜLMENAF KIRAN 5 ANDURRAHMAN BEŞER 6 ARİF SEVİNÇ 7 BERİN EREN 8 CAFER KÜÇÜKYILDIZ 9 CEMİL BURKAY 10 DAVUT BİLİNMİŞ 11 DERVİŞ KORKMAZ 12 DÜZGÜN KAPLAN 13 FAZLI TAŞKAN 14 FEHMİ ATMACA 15 HALİT KAHRAMAN 16 HALUK ÖZTÜRK 17 HAMİYET ÇELEBİ 18 MEHMET HÜSEYİN TAYSUN 19 HASAN ŞEŞEOĞULLARI 20 HEVAL TEMEL YILMAZ 21 HÜSEYİN ÖZDEMİR 22 İBRAHİM KALHAN 23 İHSAN DURAK 24 MAHMUT FEVZİ FIRAT 25 MEHMET GÖKÇE 26 MEHMET ŞAH EREN 27 MUSTAFA AYTAŞ 28 NECATİ BAYRAM 29 NURETTİN AYEBE 30 ORHAN KEMAL YILDIRIM 31 OSMAN SARITAŞ 32 RAMAZAN ŞEMDİNOĞLU 33 RECEP FENER 34 SAİT DEMİR 35 SEDAT ÇINAR 36 SELVİ ASLAN ÖZTÜRK 37 SERHAN SEYYİDOĞLU 38 SERHAT ENGİN 39 SIRACETTİN SARI 40 SULTAN SÖYLEMEZ 41 ŞİNASİ ŞAHİN 42 TAYYAR ÖZTÜRK 43 TURAN İL 44 ZANA SEZEN 45 ZEKİ ÇİÇEK Parti Meclisi Yedek Üyeler 1 Sabri Serin 2 Bedri Işık 3 Mehmet Sevinç 4 Zelal Kıran 5 Azize Akçan 6 Gökhan Ferhan 7 Ertuğrul Çubuker 8 Cengiz Temel 9 Vehbi baysal 10 Şahin Atmaca 11 Vasıf Kahraman 12 Mustafa Ezgi 13 Süleyman Behçet 14 Derya Burkay 15 Mehmet Ali Keştan Disiplin kurulu asil Üyeler 1 Ahmet Cemil Arcan 2 Dilşah Aras 3 Mahmut Temel 4 Şeyhmus Demirtaş 5 Ali Reşat Öztürk 6 Hamdiye Şeşeoğulları 7 Nasır Söylemez Disiplin kurulu Yedek Üyeler 1 Hüseyin Cihan Baykara 2 Nusret Çetin 3 İbrahim Polat.
Kongre”ye katılan konuklar: AbdulHamit Kılıçaslan KDP Bakur Yüksel Avşar KDP-T Hanifi Turan PAK Ramazan Kahramaner PAK Emrullah Süslü-KADEP PM Üyesi- Nizamettin Maskan KADEP Bekir Yalçın KADEP Hayati Çiçek KADEP Bahattin Ayaz DDKD Ahmet Acar KDP Birlik İnisiyatifi Temsilcisi. Seyfettin Karatay KDP Birlik İnisiyatifi Komisyon Üyesi Şirin Altay DBP PM üyesi Mesut Özer DBP Ankara İl Başkanı Bekir Ücgen—HAK-PAR Avrupa Temsilcisi Roni Bayraktar HAK-PAR Avrupa Temsilcisi Muhammed Hanan PDK-S temsilcisi Adnan Sütçü Avrupa HAK-PAR MYK Üyesi Azad Hanan PDK-S temsilcisi Şevin Hanan PDK-S Ebdo Sido PDK-S Nezir Xelil PDK-S Rizan Sixo PDK-S Abdel Hesan PDK-S Ahmod Ahmod PDK-S Adnan Omer PDK-S PDK-S Mojed Mohmed PDK-S Necat Ömer PDK-S Muhamed Şêx Ehmed PDK-S Muhiyeddin Muslim PDK-S Ferid Hak Abdo PDK-S Ahasen Nado PDK-S Firyal Nado PDK-S İman Nado PDK-S Ümit Fırat : Yazar Fettah Timar: Avrupa HAK-PAR”la Dayanışma Derneği Başkanı Abdurrahman Deli Kürt-KAV Şehzade Demir Kürt-KAV Kasım Kılıçalp Kürt-KAV Füsun Parlak Kürt-KAV Faruk Düre Kürt -KAV Hüseyin Özbal TKP 1920 Ayhan Aydoğan EMEK Partisi İbrahim Güçlü Siyasetçi Yazar Remzi İnanç Yazar Mahmut Fevzi Fırat Diyar Fırat Hasan Nuri Göçmen – Dengê Kurdistan sitesi sorumlusu Mehmet Emin Eren Cengiz Çakır Basın |