Herhangi bir konuda bir araya gelemeyen Parlamento’daki partiler bir kez daha şaşırttılar, kendilerine bir dizi yeni imtiyaz tanıyan bir kanun teklifinde anlaştılar. Buna göre halihazırda milletvekili olanların yanı sıra, eski milletvekilleri de (ki sayıları 3000 kadar), hatta onların 10 bin kadar yakını da diplomatik pasaport alabilecek. Milletvekilleri protokolde, diğer yurttaşlara göre önde olacaklar.
Trafikte geçiş üstünlüğüne sahip olacaklar ve kuralları ihlal halinde kendilerine ceza verilmeyecek!
Milletvekillerine zaten tanınmış olan dokunulmazlık zırhı nedeniyle şimdiye kadar onları adi suçlardan bile yargılamak mümkün olmamakta idi.
Şimdi buna yeni ve “kıyak” bir dizi imtiyaz ekleniyor.
Geçmişte de siyasi partiler milletvekili maaşlarını yükseltmek için işbirliği yapmış ve yasaları yıldırım hızıyla meclisten geçirmişlerdi. Bu kez de anlaşılan öyle olacak.
Halkın vekili olan milletvekillerinin ve yakınlarının bu türden akıl almaz imtiyazlara sahip olmaları için hiçbir neden yok.
Bu eşitsiz ve haksız bir uygulamadır, kendilerine verilmiş yasa çıkarma yetkisini kötüye kullanmadır. Bu yasa önerisi geri çekilmelidir.
Milletvekillerine ve bürokrasiye özel bir koruma zırhı tanınmamalı, dokunulmazlık kaldırılmalı, onlar da herhangi bir suç işleme durumunda vatandaşlarla eşit uygulamaya tabi olmalıdırlar. Düşüncesini kürsüde veya kürsü dışında açıklamaksa zaten, hem milletvekilleri, hem de tüm yurttaşlar için suç olmaktan çıkarılmalıdır.
Parlamento’dan beklenen, sorunların çözümüne elverir demokratik ve çağdaş bir anayasa yapmak, yasal sistemi demokratize etmek, hak ve özgürlüklerin sınırlarını genişletmektir. Farklı siyasi partilerden milletvekilleri bunun için el ele vermeliler. Bunu yapmayıp kendilerini imtiyazlı bir sınıf haline getirerek halktan ayırma çabası ayıptır ve buna hakları yoktur.
Hak ve Özgürlükler Partisi olarak bu tutumu ve yeni yasa önerisini protesto ediyor, yurttaşları buna tepki göstermeye çağırıyoruz.
Kemal Burkay
HAK-PAR Genel Başkanı
9 Mayıs 2013