Hak-Par Gençliği Güney Kürdistan’ın Duhok kenti yakınlarında bulunan ve Güney Kürdistan’a göç eden Rojavalı Kürtlerin kaldığı Domiz kampında gerçekleştirilen 3.Kürt Ulusal Gençlik Konferansına katıldı.
3.Kürt ulusal Gençlik Konferansına dört parçadan gelen siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin gençlik temsilcilerinin katıldığı konferans 2 gün sürdü. Konferans 5 gündem maddesi ile gerçekleşti. Bu gündem maddeleri;
1-Ortadoğu’da yaşanan değişimler, Rojava devriminin Kürtler üzerindeki etkileri,
2-Kürd Ulusu neden devletleşemedi? Gençliğin bu konudaki görüş ve önerileri,
3-İşgalci devletlerin Kürdistan üzerindeki politikaları ve bunların Kürdistan gençliğine etkileri,
4-Büyük Kürdistan’a giden yolda engeller ve açmazlarımız ve yürütülmesi gereken politikalar üzerine gençlerin görüşleri,
5-Kürdler arasında Ulusal Konferans nasıl gerçekleşebilir. Gençlerin düşünceleri nelerdir?
Yukarıdaki 5 gündem maddesinin tartışılmasından sonra sunulan görüş ve öneriler ışığında 26 maddelik sonuç bildirgesi hazırlandı. Hazırlık komitesinin önerdiği sonuç bildirgesi taslağı oy birliği ile kabul edildi.
Konferansın bitiminden sonra aynı gün Domiz kampında kalan Rojavalı mültecilerin yaşam koşullarını ve içinde bulundukları durumu tespit etmek için bütün delegelerle kampa dayanışma ziyaretinde bulunuldu. Kampta yaşayanların sıkıntıları ve taleplerinin neler olduğunu tespit etmek için birebir iletişimler kuruldu. Kampta kalanlarla özel görüşmeler yapıldı. Yetkililerden bilgi alındı. Kamptaki sıkıntıların neler olduğu tespit edildi. Hazırlanan görüş ve öneriler dosya haline getirilip, Kürdistan Federe Devleti Başkanı Sayın Mesud Barzani’ye iletmek üzere hazırlandı.
28 Nisan 2013’te her parçadan katılan siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden 2’şer kişi Kürdistan Federe Devleti Başkanı Sayın “Mesud Barzani’yi” ziyaret etti. Konferans hakkında bilgilendirme yapıldı. 3.Kürt Ulusal Gençlik Konferansı sonuç bildirgesi Sorani ve Kurmanci lehçeleriyle yazılmış haliyle Kürdistan Federe Devleti Başkanı Sayın “Mesud Barzani’ye verildi. Ayrıca Domiz kampında yaşayan mülteciler için hazırlanan raporda ayrı bir dosya olarak teslim edildi.
Sıcak ve samimi ortamda geçen görüşme Ulusal kazanımlarımız, ulusal konferansın toparlanması ve gençliğin rolü görüşmenin önemli konu başlıkları idi.
Diğer parçadaki temsilcilerin konuşmalarından sonra, Ulusal Konferansın hızlandırılması ve Bakur’da gelişen son süreç ile ilgili durum Hak-par temsilcisi tarafından dile getirildi.
Konferansa Bakur’dan Hak-Par (12), Çıra Kültür ve Sanat Derneği (3), Komciwan (5), Înîsîyatîfa Azadî (4), , Kadep (3), Ösp (2), Tevgera Ciwanen Kürdistan(5) olmak üzere toplam 34 Siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
HAK-PAR adına katılan arkadaşlar; Ramazan Moray, Sidar Avcı, Aziz Yıldız, Rohat Kara, Yekbun Eren, Lezgin Yiğitel, Harun Özkan, Yusuf Demir, Orhan Daş, Ömer Mavlay, Serdar Çolak, Dilek Mavlay.