Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) İstanbul İl Örgütü, 8 Mart etkinlikleri çerçevesinde, Kadıköy’de düzenlenen mitinge katıldı.
Aralarında, HAK-PAR, EMEP, SDP gibi siyasi parti, sendika, Kadın kurumları, yöre dernekleri ve demokratik kitle örgütlerinden kadınlar, 10 Mart 2013 Pazar günü saat 12.00’da Haydarpaşa Numune hastanesi önünde bir araya gelerek, kortej halinde, sloganlar, halaylar ve türkülerle Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdüler. Meydanı dolduran kadınlar, taleplerini haykırdı ve barış istediler.
Birçok dilde yapılan selamlamanın ardından, Türkçe ve Kürtçe olarak hazırlanan ortak basın metni okundu. 8 Mart tarihçesiyle başlayan metinde şu görüşlere yer verildi; “Yıllardır coğrafyamızda devlet tarafından Kürtlere karşı her alanda yürütülen bir savaş yaşanıyor.Bu savaştan en ağır şekilde etkilenen ise Kürt kadınlarıdır. Kürt kadınları öldürülme, taciz, tecavüz, tutuklanma, göç ve ya boyun eğme seçenekleriyle karşı karşıya kalmışlardır. Biz kadınlar bu savaşın sonlandırılmasını istiyoruz. Savaşlarda en çok bedeli ödeyen kadınlar, barış süreçlerinde de en fazla sözü söyleyebilmelidir ve Kürt kadınları bu sürecin aktif bileşenleridir.”
“Biz kadınlar bugün sadece yaşadığımız coğrafyada sürdürülen savaşın değil aynı zamanda Ortadoğu’da yürütülen savaşın da kaygısını yaşamaktayız. Yanı başımızda Suriye ateş çemberine dönüşmüş durumda. Suriyeli kadınlar ise ya savunmasız bir şekilde şiddet cenderesi altında ya da çok ağır şartlarda Hatay ve Ceylanpınar mülteci kamplarında sıkça taciz ve tecavüze maruz kalarak yaşamaktadırlar.”
“Dünyada ve ülkemizde kadına dönük şiddet eril devlet politikalarından destek alarak devam ediyor. Biliyoruz ki bu sorunun temeli yine dünden bugüne farklı görünümlerle var olan erkek egemenliğine dayanıyor. Her gün erkek egemen sistemin temsilcisi politikacılar tarafından bedenimize, kimliğimize yönelik sözlü, fiziksel ve politik saldırılara uğruyoruz. Kimsenin bedenimiz üzerinden politika yapmasına izin vermiyoruz, vermeyeceğiz ve haykırıyoruz.”
“Kesintisiz zorunlu eğitim kaldırılarak, kız çocuklarının okumalarının önüne geçen ve onları aile içine hapsedecek olan 4+4+4 eğitim sistemi getirildi. Eğitimdeki eşitsizlik, kadınların eğitimden yoksun kalmalarına neden olacak. Bu durum çocuk gelinler meselesini de beraberinde getirecek.”
“Irkçılığın yükseldiği bir dönemde şiddet yine kadınları hedef aldı. Ermeni kadınların katledilmesine yol açan devlet politikaları ve zihniyeti mahkum ediyoruz.”
“Bin yıllardır ev içerisindeki emeğimiz görünmez kılınıyor. Bizleri evin kölesi yapan ev işlerini sınırsız, bitimsiz, bıktırıcı bir şekilde her gün yeniden yapmak zorunda kalıyoruz. Yaptığımız bu işlerin hiçbir karşılığı olmadığı gibi bu işlere ek olarak, hasta, yaşlı ve çocuk bakımı da “kadınlık görevi” adı altında üzerimize yıkılıyor. Diyoruz ki, görünmeyen ev içi emeğimiz görünsün artık!”
Hak-Par’lı Kadınlar mitingden sonra, Kadıköy İlçe kongresine katıldılar.
Kadınlara Saldırı
8 Mart mitingi sonrası kadınlara dönük üç saldırı gerçekleşti.
Bursaspor taraftarı olduklarını belirtilen saldırganların üç farklı yerde kadınlara saldırdığı,
saldırılarda, bir erkek kasığından bıçaklanmış, saldırganlardan kaçmaya çalışan bir kadının, araba çarpması sonucu bacağı kırılmış, bunların dışın da başından ve kollarından yaralanan kadınlar olmuş. Ayrıca otobüsleri camları kırılmış.
8 Mart Platform bileşeni kadınlar 11 Mart 2013 Pazartesi günü saat 19.00’da Kadıköy Altıyol’da bu saldırıları ve polisin tavrını kınamak amacıyla basın açıklaması yapılacak.
Hak-Par İstanbul