GÜNCEL

ROBOSKİ KATLİAMI’NIN SORUMLULARI YARGILANSIN!

Roboski Katliamı’nın üzerinden sekiz yıl geçti. 28 Aralık 2011’de Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboski bölgesinde, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 Kürt hayatını kaybetti.

Katliama ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında 11 Haziran 2013’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘’taksirle ölüme sebebiyet vermekten’’ açılan dava hakkında ‘’görevsizlik’’ kararı vererek dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na göndermiş, ardından Genelkurmay Askeri Savcılığı 7 Ocak 2014’te ‘’takipsizlik’’ kararı vermişti.

Bu katliamda yaşamını yitirenler, Güney Kürdistan’dan mazot ve sigara getirmek üzere kaçak yollardan sınırdan geçmeye çalışırken,”terörist” oldukları gerekçesiyle bombalanarak öldürülen köylülerdi. Bu katliamı azmettirenler, failler, emir verenler ve bombardıman yapanlar mahkeme önüne çıkmadı, çıkarılmadı. Devlet bunların kim olduğunu çok iyi bilmektedir. ‘’Hata’’da olsa, ‘’yanlışlıkla’’da olsa bu olayın sorumluları neden hala açığa çıkartılmıyor?

Dönemin yöneticileri, dokunulmazlık zırhına bürünmüş failleri koruma altına aldı. Bu ölüm emrini hangi üst düzey kişi verdi? Toplum bunu bilmek istiyor. 34 masum insanın toplu halde katledilmesi hangi vicdana, hangi adalet ve merhamete sığar?

Roboski Katliamı, devletin tedip anlayışının bir gereği olarak yapılmıştır ve bu olay karanlık odakların hanesine kara bir leke olarak geçmiştir. Bugün de, ‘’terörle mücadele” adı altında devlet ne yazık ki, bölgede operasyonlarına devam etmektedir.

Bu yol ve yöntem asla kabul edilemez. On yıllardır Kürt ve Kürdistanlıların bu anlamsız savaşta başına gelmedik kalmadı. Bu didişmeye, bu gerilime, bu savaşa derhal son vermelidir. Bölgede hayatın normale dönmesi için diyalog ve müzakere yoluna gidilmelidir.

HAK-PAR, halkımızın başta yaşam hakkı olmak üzere tüm demokratik ve insanı haklarını özgürce kullanabilmesi için, bölgede huzur ve güvenlik için tarafları şiddet uygulamaktan vazgeçmeye çağırmaktadır. Roboski’de yaşanan katliamın sorumlusu askeri ve siyasi karar vericiler, cezalandırılmadıkça, devlet zan altındadır. Roboski aydınlanmadan ülke aydınlanamaz.

ROBOSKİ Katliamı Derhal Aydınlatılmalı, Sorumlularından Hesap Sorulmalıdır!

HAK-PAR BASIN BÜROSU

About Post Author